Látványos bombázásokkal vezetheti le az USA a feszültséget

Vágólapra másolva!
A terroristák és szervezőik bejuttatása az államokba, a repülőjegyek precíz foglalása, az időzítés és a terv kidolgozása komoly, legalább fél évig tartó előkészületet igényelhetett - állítja a volt nemzetbiztonsági miniszter. Szerinte az USA kikényszeríti Oszama bin Laden kiadatását és bíróság elé állítja a terroristát, de emellett számítani lehet látványos bombázásokra is.
Vágólapra másolva!

Gálszécsy András szerint kizárt, hogy egy kis jelentőségű csoport néhány tagjának ötletes akciójáról van szó. A szakértő szerint több pont bizonyítja, hogy komoly háttérrel rendelkeztek a terroristák.

1. Volt egy "elme", aki rájött, hogy az utasszállító gép a terroristák számára nem más, mint egy hatalmas bomba.

2. Speciálisan kiképeztek legalább négy embert a repülőgépek vezetésére, ami azért különleges feladat, mert csak a legelszámtabb, halálra felkészült fanatikusok közül választhattak.

3. Komoly szervezést és rengeteg pénzt jelentett bejuttatni az USA-ba legalább 20 vagy 40 embert, papírokat szerezni a számukra, amelyek segítségével biztosan nem buknak le. Ezt nehezíti, hogy a legutóbbi hírek szerint a terrosták közül kettő legalább rajta volt az FBI körözési listáján. Szállást kellett foglalni számukra és biztosítani kelett a kommunikációt, amelyhez Gálszécsy szerint valószínűleg az internetet vették igénybe, amelyen olyan töménytelen mennyiségű információ áramlik, hogy szinte lehetetlen kiszűrni a veszélyes bűnözők társalgását.

Az előkészületek a szakértő szerint legalább félévig tartottak, de az sem kizárt, hogy egy évig. Éppen ezért tartja Gálszécsy András meglepőnek, hogy nem volt elegendő információja a tervről a CIA-nak vagy az FBI-nak. Gálszécsy szerint valamennyi információjuk biztos volt , csak a hibás együttműködés miatt nem kapcsolódtak össze a részinformációk. Az azonban biztos, hogy megtalálják a nyomot és el is juthatnak a merénylet megrendelőjéhez.

A bosszút megnehezíti, hogy lehet, hogy nem lesz körülhatárolható egy állam, amely felel a támadásért. Egy magánember magánháborúja ellen viszont egyáltalán nem könnyű harcolni. A szakértő szerint ezért sokkal valószínűbb, hogy addig szorongatják az afgán kormányt, a tálibokat, amíg kiadják az Egyesült Államoknak Oszama bin Ladent, akit ott bíróság elé állítanak és nem kizárt, hogy kivégeznek. Emellett persze az amerikai közvélemény nyomására és a feszültség levezetésére számítani lehet arra, hogy látványos, tévében is közvetített bombázást hajtanak végre a közeljövőben.

Az orosz titkosszolgálat szerint biztosan bin Laden áll a támadás mögött

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) biztos abban, hogy Oszama bin Laden önállóan is képes volt az amerikai városok ellen végrehajtott terrortámadások megszervezésére.A titkosszolgálat illetékesei azt közölték csütörtökön, hogy adataik szerint az Afganisztánban rejtőzködő szaúdi milliárdosnak rendelkezésére állnak a szükséges anyagi eszközök és annyi jól kiképzett fanatikus, amennyi egy ilyen akció végrehajtásához kell. Emellett az FSZB információi szerint bin Laden jelenleg gyakorlatilag a tálib fegyveres erők vezérkari főnöki tisztét tölti be.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!