A világtörténelem legnagyobb nyomozása és legnagyobb tetthelye

Vágólapra másolva!
Eddig két letartóztatás, több mint húsz őrizetbe vétel, több mint száz kihallgatás. Tizenkétezer fénykép, 4000 FBI ügynök, 3200 főnyi kisegítő személyzet. A világtörténelem legnagyobb nyomozása folyik a keddi Amerika-ellenes terrortámadás elkövetői után. A bizonyítékok közvetve ugyan, de Oszama bin Ladenhez vezetnek - mondják az amerikai vizsgálók. Bush elnök egyenesen első számú gyanúsítottnak nevezte Bin Ladent. Ezzel azonban nem csak a terrortámadás elkövetésével gyanúsított terrorista-milliárdos nem ért egyet. Alább az elmúlt napok nyomozási eredményeiből készített összeállítást olvashatják.
Vágólapra másolva!

Kiadták a második letartóztatási parancsot a keddi terrortámadással kapcsolatban az amerikai hatóságok. A letartóztatott férfi azon huszonöt személy egyike, akiket a bevándorlási szabályok, megsértése miatt vettek őrizetbe, és hallgattak ki. Egy másik személyt pénteken tartóztattak le. Mindkettőről úgy vélik fontos tanú, személyükről nem közöltek részleteket a hatóságok, letartóztatásukat szökés veszélye miatt kezdeményezték.

New Jersey-ben két személyt hallgatnak ki. Őket egy lakásban fogták el, a címet két, pénteken Texasban letartóztatott személy vallomásából szerezték. A szövetségi nyomozóhivatal szóvivője szerint sikerült néhány bizonyítékhoz jutni.

Letartóztatások azonban nem csak az Egyesült Államokban történtek. Brüsszelben egy tunéziai állampolgárt, Marufi Tarek ben Habibot, Németországban egy személyt tartóztattak le, többeket még keresnek a keddi merénylet óta. A nyomozást tovább folytatják, és egyre több bizonyíték mutat Oszama bin Ladenre - állítják az amerikai vizsgálók. Szombaton George Bush amerikai elnök már a merényletek első számú gyanúsítottjának nevezte Oszama bin Ladent.

Ezzel azonban nem mindenki ért egyet. Az európai rendőrhatóság, az Europol igazgatója Jürgen Storbeck úgy véli, nem Bin Laden fogta össze a támadást, nem ő kivitelezte a hatalmas pusztítást okozó tervet. Az igazgató persze nem zárja ki, hogy a terroristavezér tudott a merényletről. Szerinte több olyan személy létezik, aki hasonló Bin Ladenhez, kapcsolatban is áll vele, de nem az ő parancsait teljesíti.

Közben vasárnap újabb közvetett bizonyítékokat találtak a szaúdi milliomos-terrorista ellen. A Pentagonba csapódott repülő eltérítői közül két férfit korábban már megfigyeltek az amerikai hatóságok. Salem al-Hamzit, és testvére kapcsolatban állt Khalid al-Midharral. Midhart egy Kuala Lumpurba készült videofelvételen azzal a személlyel látták, aki a tavalyi USS Cole elleni merényletet szervezte meg. Ezt a merényletet szintén Bin Laden nevéhez kapcsolják, megszervezője a terroristavezér embere. Az Al-Hamzi testvérekhez és Al-Midharhoz Phoenixben csatlakozott Hani Hanjur. A négy férfit gyanúsítják azzal, hogy eltérítették az American Airlines 77-es járatát, és becsapódtak vele a Pentagonba.

A nyomozás során újabb és újabb helyszínről érkeznek hasznosnak tűnő adatok. Az egyik elkövető - Mohamed Atta - például idén Spanyolországban időzött, tartózkodási helyeinek felderítésétől értékes információkat remél a spanyol rendőrség. Olaszországból korábban egy pilótaigazolvány, és egy egyenruha ellopásáról érkezett hír. Vasárnap pedig egy érdekes esetről érkezett hír, amely korábban Kanadában történt. Egy Milánóból érkezett személynél a Világkereskedelmi Központról készült mérnöki rajzokat találtak más dokumentumok mellett. A férfiról kiderült hogy az Iszlám Dzsihád egyiptomi szervezet tagja volt.

Amerikában a hatóságok továbbra is merényletektől tartanak, de az igazságügy-miniszter John Ashcroft elégedett a nyomozás eddigi eredményeivel. A vizsgálatok során eddig 35 házkutatást tartottak, több száz esetben küldtek ki idézést, több mint száz embert hallgattak ki. A vizsgálattal kapcsolatban 12 ezer fényképet készítettek a helyszíneken, és több mint 5200-an telefonáltak be az FBI forródrótjára. Az Egyesült Államok legnagyobb nyomozásában 4000 FBI ügynök, és több mint 3000 főnyi segédszemélyzet vesz részt. A Világkereskedelmi Központ romjait a világtörténelem legnagyobb tetthelyeként emlegetik.

A nyomozás eredményei szerint a terrortámadáshoz felhasznált utasszállítókat 19-en térítették el. Őket sikerült is azonosítani az FBI-nak, neveiket közzé is tették. A korábban gyanúsított Bukhari testvérekről kiderült, hogy nincs közük az ügyhöz, meggyanúsításukért az FBI bocsánatot kért.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről