Másfél millióan menekülhetnek el Afganisztánból

Vágólapra másolva!
Afgánok tízezrei hagyják el otthonaikat, attól félve, hogy az USA megtámadja az országot. A tálibok főhadiszállásának számító nagyváros már félig üres. Illegálisan is százak jutnak át a határokon a nehezen ellenőrizhető hegyes terepen. Akár 1,5 millió ember kényszerülhet arra, hogy elhagyja otthonát. A fő menekülési útvonalak azonban elzáródtak, miután Irán és Pakisztán lezárta határait.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ menekültekért felelős ügynöksége szükségstábot küld Pakisztánba és Iránba, hogy segítséget tudjon nyújtani a fenyegető afgán menekülthullám idején.

Afgánok tízezrei hagyják el otthonaikat, attól félve, hogy az Egyesült Államok megtámadja az országot. Természetesen Afganisztánból régóta folyamatosan érkeznek a menekültek. Az országban zajló krízisek miatt afgánok ezrei menekültek át Pakisztánba az elmúlt néhány év alatt.

Mindkét ország lezárta határait és jelentések szerint több mint 1 000 afgán rekedt a határ pakisztáni oldalán. A BBC tudósítója jelenti, hogy az egyik legfőbb átjáró Pakisztánba, a Kyber-hágó, ahol szörnyen feszült a helyzet. Afgánok százainak sikerült elérniük Pakisztánba, mielőtt még lezárták volna a határt.

A helyi segítőkész humanitárius munkásokat leszámítva Afganisztánban egyelőre nincsenek nemzetközi segélyszervezetek akik segíteni tudnának a menekülteknek, miután a külföldiek elhagyták az országot. Vasárnap az utolsó külföldi állampolgárok is elhagyták Afganisztánt. A tálib kormány ugyanis bejelentette, hogy nem tudja szavatolni biztonságukat, ha támadás éri az országot. A tálib kormány felszólításának a vöröskeresztes személyzet is eleget tesz, ők Pakisztánba utaztak Kabulból. A nyugati diplomaták és segélymunkások, illetve a nemzetközi tisztviselők döntő hányada, köztük az ENSZ-állomány már csütörtökön elutazott Afganisztánból. A Nemzetközi Vörös Kereszt értékeli a helyzetet, és amit lehet, visszamegy a nemzetközi csoport az országba, de legalább 1 000 helyi alkalmazottjuk maradt Afganisztánban.

A helyi humanitárius munkások szerint iszonyú, hogy emberek százai haladnak az utakon. Az ENSZ ügynöksége arra is figyelmeztetett, hogy Afganisztánban folytatni kellene a segítő munkát, hogy elkerüljék a folyamatos szárazság miatt fenyegető éhínséget. Ha ezt nem sikerül megakadályozni, akkor közel 1,5 millió ember kényszerülhet arra, hogy elhagyja otthonát. Az UNHCR szóvivője szerint nem sok hiányzik ahhoz, hogy a meglévő humanitárius krízis átváltozzon egy igazán komoly katasztrófává.

Szombaton és vasárnap állítólag 3-4000 afgán lépett át illegálisan a határon, és jutott el Iránba. Az UNCHR illetékese megjegyezte, hogy Afganisztán határait a hegyes terep miatt nehéz igazán ellenőrizni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!