Eljárás egy cseh szélsőjobboldali vezető ellen az USA elleni támadás kommentárja miatt

Vágólapra másolva!
Rendőrségi vizsgálat indult a csehországi szélsőjobboldali Nemzeti-szociális Blokk vezetője ellen az Egyesült Államokat ért múlt heti terrortámadás kapcsán tett kijelentései miatt. Jan Kopal beszédében azt állította, hogy Amerika kiérdemelte a támadásokat.
Vágólapra másolva!

Jan Kopal, a Nemzeti-szociális Blokk vezetője a terrorcselekményeket kommentálva arról beszélt, hogy az Egyesült Államok "a nemzetközi terrorizmusban játszott szerepével" kiérdemelte a támadásokat, amelyek az olyan akciókra adott visszavágásnak tekinthetők, mint például Jugoszlávia két évvel ezelőtti NATO-bombázása.

A cseh törvények értelmében Jan Kopalt akár egy év szabadságvesztésre is ítélhetik. A Nemzeti-szociális Blokk a csehországi szélsőjobboldali szervezetek egyfajta gyűjtőpártjaként alakult meg nemrégiben. Az ügy kapcsán Stanislav Gross belügyminiszter kijelentette: "a Nemzeti-szociális Blokk képviselőinek számolniuk kell azzal, hogy politikai tevékenységükkel bűncselekményt követnek el, és ez fogja meghatározni a belügyminisztérium hozzáállását a szervezethez". A miniszter ezzel a párt feloszlatásának lehetőségét sem zárta ki.

Estočák Maximilián - Roma Sajtóközpont (RSK)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!