Lecserélik a Végtelen Igazságot

Vágólapra másolva!
Valószínűleg új nevet kap az eddig Infinite Justice (Végtelen Igazság) fedőnévvel illetett hadművelet. Szakértők szerint ugyanis sértő és félreérthető lehet a név. Ráadásul a muzulmánok vallása szerint az egyetlen, aki garantálhatja az igazságot, az Allah.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg új nevet kap az eddig Infinite Justice (Végtelen Igazság) fedőnévvel illetett hadművelet, amelyet az Amerikai Egyesült Államok tervez válaszcsapásként a múlt keddi terrorcselekményekre. Azért trvezik, hogy átnevezzék az akció6t, mert a szóhasználat sértheti a muzulmán államokat, és azokat, akik úgy gondolják, hogy ez egy sajátos vallási kifejezés, amely azt sugallja, hogy az erő egyedül Isten kezében van - írja a Foxnews.

Több iszlám tudóssal megtárgyalva úgy találták, hogy a név sértő lehet. "Mivel a muzulmánok vallása szerint az egyetlen, aki garantálhatja a végtelen igazságot, az Allah." - mondta Donald Rumsfeld védelmi miniszter. "Mindenesetre az Egyesült Államok nem akar olyat tenni, vagy mondani, ami többek számára is félreérthető."

A vallási szakértők csütörtökön közölték, hogy több problémájuk is van az elnevezéssel, és akár keresztények, zsidók vagy muzulmánok is támadónak érezhetik a kifejezést.

"Az a koncepció, hogy csak Istennek van joga arra, hogy teljes vagy végtelen igazságot osszon, szerepel mind az Ó és az Új Testamentumban, ugyanúgy mint a Koránban." - mondta az Amerikai Egyetem egyik professzora. "Ez központi gondolata az egyistenhitű vallásoknak, mint a kereszténység, a zsidó vallás és az iszlám hit."

Más nyelvekre lefordítva az elnevezés sokkal vészjóslóbban hangozhat, mint ahogy azt az Egyesült Államok szeretné. Ráadásul az elnevezésnek más nyelveken - fordítás nélkül - is lehet jelentése. Egy iszlám tudós szerint az "infinite" azt is jelentheti, hogy nincs határa az időnek és a helynek, és az USA fenntartja a jogot, hogy örökké folytassa kampányát határok nélkül.

Annak is megvan a veszélye, hogy az USA ellenségei szándékosan manipulálják az elnevezést, hogy félreinformálják az embereket. "Valószínűleg a muzulmán papok félreolvasva, retorikai eszközként is felhasználhatják az USA ellen." - mondta az Amerikai Egyetem tudósa.

A hadművelet elnevezése nem az első jelentéstani probléma a terrorakció óta, ami felbolydulást okoz a muzulmán nemzetek között. Bush elnök vasárnap azzal dühítette fel a muzulmánokat, hogy közölte, "keresztes hadjáratot indít a terrorizmus ellen". Ez azokra a véres keresztes hadjáratokra emlékeztetett, amelyek a Szent Föld ellen a 11. és a 13. században folytak. Később a Fehér Ház egyik illetékese elnézést kért emiatt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről