Bujdokló vallási vezető vagy titkosügynök: Omar, a tálibok vezére

Vágólapra másolva!
A tálibok titokzatos vezetőjéről ellentmondó hírek és legendák keringenek. Egyesek még létezését is megkérdőjelezik a meglepően fiatal, rejtett életű vallási vezetőnek. A molla még csak negyvenéves lesz jövőre, ha igazak a születési idejéről szóló hírek.
Vágólapra másolva!

A BBC titokban készült
felvétele Omar molláról
ISI

Kezdetekben követői azt a történetet terjesztették róla, hogy egyszer maga Mohamed látogatta meg őt álmában. A próféta az elbeszélők szerint arra szólította fel hívét, hogy teremtsen békét Afganisztánban. Omar ekkor döntött úgy, hogy embereket toboroz, és harcot kezdeményez a Rabbani-kormány ellen. Másik legenda is övezi személyét. E szerint egy kettős lányrablás miatt szervezte azt a 16 fős csapatot 1994-ben, amelyből kinőtt a talibán. A sikeres szabadítás után százával jelentkeztek hozzá tanulók a különböző afganisztáni és pakisztáni iszlám iskolákból.

A molla szoros kapcsolatokat tart fenn Oszama bin Ladennel, a szeptember 11-i Amerika-ellenes támadások és más korábbi terrorcselekmények fő gyanúsítottjával. Omar eddig nem mutatott hajlandóságot arra, hogy eleget tegyen annak a többszöri amerikai kérésnek, hogy adja ki Bin Ladent. A molla azzal utasította el az amerikai igényeket, hogy bin Laden az afgán nemzet vendége.

A források szerint Mohamed Omar négy feleségével Kandahárban él, noha Afganisztán hivatalos fővárosa Kabul. Visszahúzódó életet él, alig mutatkozik a sajtó nyilvánossága előtt, ezzel hozzájárulva a személye körüli találgatásokhoz. Jellemző, hogy összesen egy képet lehet róla találni az interneten, az is a BBC egy titkos felvétele. Források szerint eddig mindössze két nyugatinak sikerült vele találkozni. Omar az uléma bin Laden kiadásáról folytatott tanácskozásán sem jelent meg, csupán képviselőjét küldte el.

[origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!