Irán részt venne egy ENSZ-vezette antiterrorista koalícióban

Vágólapra másolva!
Irán kész részt venni egy, az ENSZ zászlaja alatt létrejövő nemzetközi terrorizmusellenes szövetségben, de nem kíván támogatni semmilyen amerikai megtorlást a szeptemberi terrortámadások nyomán. Erről Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt iráni elnök és Mohszen Emindzade külügyminiszter-helyettes beszélt pénteken.
Vágólapra másolva!

Az iszlám köztársaság első számú vallási és politikai vezetőjéhez, Ali Hamenei ajatollahhoz közel álló Rafszandzsáni a pénteki ima idején mondott beszédében közölte, hogy az Egyesült Államokkal fennálló nézeteltéréseit félretéve Irán hajlandó lenne részt venni egy ENSZ-vezetésű terrorizmusellenes koalícióban. Ennek feltételéül szabta azonban, hogy Washington ne erőltesse rá akaratát a szövetségre, illetve találjanak egységes fogalmi meghatározást a terrorizmusra.

Hasonlóan nyilatkozott pénteken a tádzsikisztáni látogatáson tartózkodó Mohszen Emindzade iráni külügyminiszter-helyettes is, aki szintén kizárta Irán részvételét egy amerikai vezetésű terrorizmusellenes szövetségben. A diplomata Emomali Rahmonov tádzsik elnökkel folytatott megbeszélése után közölte azt is, hogy Teherán nem kíván támogatni semmilyen amerikai akciót, amely a szeptemberi egyesült államokbeli terrortámadások megtorlását szolgálná.

Irán azonnal elítélte a szeptember 11-i eseményeket, bár 21 éve nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat az Egyesült Államokkal. Az amerikai kormány az Afganisztánban rejtőzködő Oszama bin Ladent gyanítja a terrortámadás hátterében. Az Afganisztánnal határos Irán és Tádzsikisztán az "első frontvonalon" találná magát, ha az Egyesült Államok megtorlásként katonai csapást mérne Afganisztánra. Teherán és Dusanbe attól is tart, hogy ez afgán menekültek áradatát indítaná el - jegyezte meg az AFP.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről