Tálib veszteségek a katonai és a pénzügyi fronton 

Vágólapra másolva!
Afganisztánban az Északi Szövetség erői támadásba lendültek és jelentős területeket hódítottak el a táliboktól. Szóvivőjük szerint már az ország csaknem egyötöde felett megszerezték az ellenőrzést. A brit kormány közben 90 millió dollárnyi összeget fagyasztott be egy, tálibokkal kapcsolatban álló banknál.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki Északi Szövetség képviselője a tádzsik fővárosban, Dusanbéban azt mondta, hogy heves harcokban foglalták el a táliboktól az észak-keleti, hegyvidékes Kadisz körzetet. Állítólag harminc tálib katonát foglyul ejtettek, és 120 tálib harcos átállt az ellenzék oldalára. A szóvivő szerint az utóbbi három napban több mint 1000 tálib fegyveres szökött át az ellenséges erőkhöz. Ezeket az adatokat független források azonban nem erősítették meg. Az Északi Szövetség korábban az ország 5 százalékát tudhatta magáénak.

Az ITAR-TASZSZ arról számolt be, hogy Kabulba nemzetközi gyógyszerszállítmány érkezett, először azóta, hogy a szeptember 11-i amerikai terrortámadások után minden nemzetközi humanitárius segélytevékenységet leállítottak Afganisztánban. Az ENSZ világélelmezési programjának néhány élelmiszerekkel megrakott teherautója állítólag szintén az afgán főváros felé tart a tálibok
ellenőrizte területeken.

Nagy-Britanniában pedig a kormány a nemzetközi terrorizmus elleni pénzügyi háború keretében be 90 millió dollárnyi összeget 90 millió dollárnyi összeget egy londoni székhelyű európai banknál, amelynél a tálib mozgalom vezetett számlát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!