A tálib csapatösszevonások megakadályozása a cél

Vágólapra másolva!
Amerikai hírtelevíziók tudósításaiból, illetve az általuk megszólaltatott katonai szakértők vélekedéseiből olyan kép bontakozik ki, hogy az afganisztáni célpontok ellen vasárnap indított amerikai-brit támadások nem csupán a terrorista kiképző táborok elpusztítását és az afgán légtér fölötti uralom megszerzését - az afgán légierő és légvédelem teljes kiiktatását -, hanem az Északi Szövetség ellen irányuló tálib csapatösszevonások szétzilálását is célozzák.
Vágólapra másolva!

Egyes szakértői áttekintések szerint Afganisztánban hét olyan körzet található, ahol jelentősebb méretű repülőtér, valamint számottevő légvédelem található. Ezek közül az északi Mazari-Sarif és Bagram minősíthető olyan térségnek, ahol különösen fontos szempont lehet a tálibok ellen küzdő Északi Szövetség tehermentesítése.

Vannak olyan értesülések - ezeket történetesen egy igen jó nevű tévés katonai szakértő, Wesley Clark nyugalmazott tábornok, egykori NATO-főparancsnok osztotta meg a CNN nézőivel -, hogy a tálibok erősítéseket küldenek az északi frontra. Ezeknek az erősítéseknek a szétzilálása, az Északi Szövetség csapatainak a megtámogatása jelentősen megkönnyítheti az amerikaiak helyzetét, hiszen Washington lehetőség szerint igyekszik elkerülni, hogy nagyobb reguláris szárazföldi erőt legyen kénytelen Afganisztán hallatlanul nehéz terepére vezényelni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!