Indonéziában szélsőséges iszlám csoportok fenyegetik a külföldieket

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok, Ausztrália és Nagy-Britannia figyelmeztette Indonéziában tartózkodó állampolgárait, hogy hétfőn semmiképpen se menjenek ki az utcákra. A világ legnépesebb muzulmán országában szélsőséges iszlám csoportok máris megfenyegették a külföldieket - az amerikaiakat, a briteket és az Afganisztán elleni csapásokban részt vevő összes ország állampolgárait -, hogy hajtóvadászatot indítanak ellenük.
Vágólapra másolva!

Az Iszlám Védelmezőinek Frontja (FPI) nevű szélsőséges szervezet 72 órát adott Megawati Sukarnoputri indonéz államfőnek, hogy szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Washingtonnal és szövetségeseivel, különben felszólítja a muzulmánokat, hogy támadják meg a külföldi állampolgárokat, nagykövetségeket és rombolják földig a külföldi érdekeltségeket.

Az Egyesült Államok jakartai nagykövetsége köré további rendőri erőket és vízágyúkat vezényeltek ki az indonéz hatóságok. A nagykövetség figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy álljanak készen az esetleges evakuálásra is.

Az Indonéziában működő külföldi iskolákat meghatározatlan időre bezárták. Washington jakartai nagykövetsége nem nyit ki, Ausztrália külképviselete viszont a hétköznapinak megfelelő rendben működik hétfőn.

Szaúd-Arábiában ugyancsak különleges óvintézkedésekkel készülnek: az Egyesült Államok rijádi nagykövetsége, valamint dahrani és dzseddai konzulátusa nem nyit ki. A nagykövetség felszólított minden amerikai állampolgárt, hogy tanúsítson rendkívüli elővigyázatosságot, és csak a legszükségesebb esetben menjen ki az utcákra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!