Amerika különleges csapatokat küldhet Indonéziába

Vágólapra másolva!
A The Guardian szerint a terrorizmus ellen meghirdetett globális háború második frontját nyithatja meg hamarosan az Egyesült Államok Indonéziában és más délkelet-ázsiai államokban. A The Guardian nem zárja ki, hogy már meg is kezdődtek a titkos hadműveletek, és nemcsak Indonéziában, hanem a Fülöp-szigeteken és Malajziában is. Mindhárom országban sokan ellenzik az Afganisztán elleni amerikai csapásokat.
Vágólapra másolva!

A brit napilap csütörtöki számában megjelent elemzés azokat a washingtoni külügyminisztériumból és a Pentagonból származó értesüléseket veszi alapul, amelyek szerint Oszama bin Laden terrorista vezér hálózatának, az al-Kaidának élő kapcsolatai vannak a világ legnagyobb muzulmán lakosságú országában.

Tony Blair brit miniszterelnök szerdán - amikor a BBC2 esti híradójában azt taglalta, hogy a háború első fázisa Afganisztán ellen irányul - nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy újabb országok kerülnek célkeresztbe. A The Guardian szerint az szinte biztos, hogy Délkelet-Ázsiában nem lesz átfogó támadás, de az amerikai hadsereg különleges erőket dobhat át az említett államokba, hogy segítse azok kormányait a nemzetközi kapcsolatokkal rendelkező lázadó csoportok felszámolásában.

A lap cikke szerint olyan bizonyítékok kerültek napvilágra, amelyek szerint az al-Kaida terroristái támadásokat készítettek elő indonéziai célpontok ellen - még szeptember 11., az amerikai támadások időpontja előtt. Közel-keleti iszlám szélsőségesek állítólag nem titkolt kapcsolatokat ápolnak indonéz fegyveres csoportokkal, így például a jávai központú Laszkar Dzsihád (a Szent Háború Ereje) szervezettel, amely két és fél éve harcot folytat a helyi keresztények ellen.

A tekintélyes The New York Times kormányforrásokra hivatkozva azt írta, hogy a legnagyobb súlyt a Fülöp- szigeteken éledő veszély elhárítására fektetik. Titkosszolgálatok jelentése szerint kis fundamentalista iszlám csoportok a szigetcsoport déli részén pénzügyi támogatást kaptak bin Laden szervezetétől. Washington olyannyira aggódik, hogy egy tábornokot és különleges alakulatokat szándékozik küldeni a térségbe a gerillák ellen harcoló rendőrség megsegítésére.

Roilo Golez, Fülöp-szigeteki nemzetbiztonsági tanácsadója nem cáfolta amerikai csapatok esetleges érkezését, de azt állította, hogy jelenlétük kizárólag tanácsadó célokat szolgálhat, semmilyen akcióban nem fognak részt venni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről