Tízezer átálló katonát várnak, eddig 5000 érkezett a táliboktól

Vágólapra másolva!
Vasárnap 4000 ember állt át csapatostul a táliboktól az ellenzék oldalára. Az Északi Szövetség 10 000 átálló emberre számít, így még vár egy nagyobb támadással. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a tálibok meg sem érzik a veszteségeket, mert sok embert erőszakosan besoroztak.
Vágólapra másolva!

Afganisztán északi részén körülbelül 4000 ember állt át a táliboktól az ellenzékhez, ami jelentős csapást jelent a hatalmon lévőknek - mondták a The Washington Postnak ellenzéki erők. Ez a most jelentett átállás az eddigi legjelentősebb, amióta az Egyesült Államok megkezdte légicsapásait Afganisztán ellen.

Tálib harcosok

Az Északi Szövetség illetékesei a dezertőrök parancsnokát idézve közölték, hogy akkor döntötték el, hogy átállnak és őket támogatják, amikor a szövetség legendás parancsnokát, Maszudot orvul meggyilkolták. (Maszud két nappal az Amerika elleni terrortámadás előtt halt meg. Ezzel a merénylettel is Oszama bin Ladent gyanúsítják.).

A Hai vezette csapatok előtt egy 1000 fős tömeg állt át az Északi Szövetség oldalára múlt héten. Hai kiválása segítheti a tálibok ellenzékét, hogy keletre terjeszkedjenek, elvágva a támogatások utánpótlását és átvéve a régió fő városának az irányítását.

A tálibellenes erők kicsit elbízták magukat a tömeges átállások miatt, ami az amerikai és brit erők bombázása után alakult ki. CIA-s és pakisztáni ügynökök szintén megpróbálják elősegíteni és támogatni az átállásokat meggyőzéssel, vesztegetéssel és megfélemlítéssel.

Az ellenzéki erők civil vezetői azt jósolták, hogy 10 000 harcos állhat át a tálib oldalról a másikra. Az eddigi átállások még csak a felét teszik ki ennek a jósolt mennyiségnek. Az Északi Szövetség vezetői ezért még várnak a nagy támadással addig, abban a reményben, hogy többen átállnak hozzájuk.

Egyelőre úgy tűnik, hogy a tálibok meg sem érzik több ezer harcos távozását. Ez azért lehet, mert a vallási rendőrök sok fiatalt összeszedtek az utcákról, akik a börtöntől vagy a haláltól való félelmükben kénytelenek harcolni. Ráadásul az afgán gerillaharcosoknál hagyomány, hogy átállnak az erősebbnek tűnő oldalára, miután látják erősödését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!