A palesztinok nem adják ki a miniszter gyilkosát

Vágólapra másolva!
A palesztinok elutasítják az izraeli ultimátumot, és nem hajlandók kiadni Rehavam Zeévi izraeli miniszter merénylőit.Ugyanakkor a nemzetközi közösséghez, mindenekelőtt Washingtonhoz folyamodnk segítségért Izraellel szemben.
Vágólapra másolva!

A Palesztin Hatóság nem tesz eleget az izraeli felszólításnak, hogy adja ki Rehavam Zeévi izraeli idegenforgalmi miniszter merénylőit - közölte Ziad Abu Ziad, Jeruzsálem ügyeinek palesztin minisztere, és szavait megerősítette Jasszer Abed Rabbo kulturális és tájékoztatási miniszter. Ziad Abu Ziad kijelentette: amennyiben a bűnösök a Palesztin Hatóság fennhatósága alatt álló területen tartózkodnak, letartóztatják őket, de ki nem adják. Közölte: azoknak az embereknek, akik megölték az izraeli politikust, az volt a céljuk, hogy véget vessenek a tűzszünetnek, a Palesztin Hatóság viszont a tűzszünet fenntartásában, a tárgyalóasztalhoz való visszatérésben érdekelt

Nabil Abu Rudeina, Jasszer Arafat tanácsadója azzal vádolta meg Izraelt, hogy a Palesztin Hatóság elnökét és más palesztin vezetőket készül meggyilkolni. Arafat tanácsadója szerint a Palesztin Hatóság egy ilyen izraeli tervre bukkant. A terv célja a Palesztin Hatóság és a békefolyamat szétzúzása - mondta Abu Rudeina, és arra kérte az Egyesült Államokat, illetve a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek lépéseket az izraeli terv megakadályozására, az izraeli agresszió megszüntetésére.

Szaeb Erekat palesztin önkormányzati miniszter is leszögezte: Izrael a miniszter meggyilkolását ürügyként akarja felhasználni a Palesztin Hatóság szétverésére.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövete csütörtökön kijelentette: Washington közvetlenül Jasszer Arafat értésére adta, hogy lépéseket kell tennie a terrorcselekmények megfékezésére. Dan Kurtzer azt mondta: Arafattól egyértelmű szavakat és tetteket vár az Egyesült Államok. A diplomata nem részletezte, milyen akciókra gondolnak Washingtonban, és arról sem szólt, hogy milyen csatornán keresztül juttatták el az üzenetet a palesztin vezetőhöz.

Közben Ziad Abu Ziad közölte, hogy izraeli rendőrök átkutatták Kelet-Jeruzsálem határán lévő házát. Elmondta, hogy a rendőrök kutyákkal és katonai erősítéssel érkeztek a házába és fegyvereseket kerestek. Miután senkit és semmit nem találtak, távoztak. Az izraeli katonai rádiónak nyilatkozó miniszter megjegyezte, hogy nem az ő háza volt az egyedüli, amelyet átvizsgáltak..

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!