Kabul elesett - bírálják az Északi Szövetséget

Vágólapra másolva!
Szemtanúk beszámolói szerint a tálibok kedd hajnalban megkezdték kivonulásukat Kabulból, az Északi Szövetség pedig bejelentette, hogy kormányépületeket szállnak meg. Az amerikai különleges erők jelenlétéről is beszámoltak. Az ellenzékiek elfoglalták a tálibok legfőbb erősségének számító Kandahár város repülőterét - jelentette az al-Dzsázira nevű katari műholdas televízió. Az amerikai és a pakisztáni elnök korábban óva intette az ellenzékieket attól, hogy bevonuljanak az afgán fővárosba.
Vágólapra másolva!

Egy tálib fegyveres

A teheráni televízió tudósítója a helyszínről arról számolt be, hogy Mohammed Fahim, az Északi Szövetség főparancsnoka és Abdullah Abdullah, az ellenzéki kormány külügyminisztere délelőtt megérkezett Kabulba. A külügyminiszter kedd este tartott sajtótájékoztatójűn elmondta, az Északi Szövetség katonái hétfőn este érték el Kabul külvárosát. A tálibellenes erők eredetileg nem kívántak bevonulni Kabulba, de ez a lépés elkerülhetetlen volt. A tálibok váratlanul hagyták el a fővárost, és kivonulásukat követően zavargások kezdődtek a városban. Haderejük csupán rendfenntartás céljából vonult be Kabulba.

A külügyminiszter közölte, hogy nem akarnak harcolni Kabulban. "Kabulnak már több mint felét lerombolták az elmúlt évek harcai alatt, és a civilek eleget szenvedtek - többet is mint eleget. Nem akarjuk, hogy tovább szenvedjenek!"- mondta Abdullah.

Az Északi Szövetség az ENSZ segítségét kéri

Amerikai katonák Kabulban

Az amerikai különleges erők civilruhás tagjai M-16-os puskákkal szálltak le kedden a Kabultól északra fekvő Bagram légitámaszponton - írja az MTI A Reuters helyszíni operatőre szerint a hat fős egység a reggeli órákban érkezett. Közülük négyet az Északi Szövetség harcosai között láttak, akik behatoltak az afgán fővárosba. Hadi felszereléseket is kiraktak a helikopterből, és két embert hátrahagytak. Az amerikai különleges erők feltehetően péntek óta összehangolják tevékenységüket az Északi Szövetség offenzívájával.

Az ellenzékiek teljes győzelemről, a tálibok részleges veszteségről beszélnek

A tálib külügy egy tagja kedden a katari al-Dzsazíra tévének úgy nyilatkozott, hogy Kabult "részlegesen" bevették az ellenzéki Északi Szövetség erői. "Kabul nem esett el teljesen, van még ellenállás a városban" -
mondta Azizurrahman, aki az abu-dzabi afgán nagykövetség ügyvivője volt, mígnem az Egyesült Arab Emirátusok megszakította kapcsolatait a tálib kormányzattal. A pakisztáni központú AIP afgán hírügynökség ezzel szemben azt jelentette, hogy az ellenzék "teljesen" ellenőrzése alá vonta Kabult, és csapatai járőröznek a városban, ahol nyugalom honol. "Nincs semmi ellenállás, a helyzet nyugodt. Tálib tevékenységnek nincs nyoma" - így az AIP. Az Északi Szövetség egyik magas rangú tisztségviselője is azt
közölte kedden az AFP-vel, hogy egyetlen tálib sincs már Kabulban.

A következő állomás: Dzsalalábád és Kandahár

Az Északi Szövetség csapatai ötven kilométer hosszúságú szakaszt elfoglaltak kedden a Kabulból Dzsalalábád felé vezető országúton - jelentette az AIP afgán hírügynökség.A tálibellenes afgán fegyveres szövetség egyúttal hatalmába kerítette a Kabultól keletre elterülő Kapisza tartományt is.

Dzsalálábád a tálibok egyik fő erőssége, ez a város őrzi a Pakisztánba átvezető Haibár-hágót. A környékén számos támaszpontot létesített egykor az Oszama bin Laden arab milliomos vezette al-Kaida terrorszervezet.

Ibrahim Hikmat, az Északi Szövetség tádzsikisztáni nagykövete cáfolta azt a korábbi hírt, miszerint az ellenzéki erők elfoglalták a tálibok fellegvárának számító Kandahár városát. Az Északi Szövetség ugyanakkor ellenőrzése alatt tartja a város repülőterét - jelentette az al-Dzsázira nevű katari műholdas televízió. A tálibok tagadták a kandahári repülőtér elvesztéséről szóló híreket. A pakisztáni székhelyű Afganisztáni Iszlám Hírügynökség (AIP) úgy idézett egy névtelenül nyilatkozó tálib vezetőt, hogy a repülőteret még a tálibok tartják ellenőrzésük alatt, és "nincs semmi probléma" a repülőtér körül.

Nem ezt várták az Északi Szövetségtől

Az Északi Szövetség katonája Kabultól
északra figyeli a frontot

Ugyanakkor az amerikai elnök a hétvégén, a pakisztáni elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján, azt nyilatkozta, hogy az Északi Szövetségnek nem kellene Kabult elfoglalnia. Bush és Pervez Musarraf ugyanis véres összecsapásokra számít, ha az Északi Szövetség elfoglalja Kabult. A harcosok zöme tádzsik és üzbég, amely etnikum az ország nagy részében eltörpül a pastu lakosság számához képest.

Az Északi Szövetség diktatúrájától tartanak - nemzetközi reakció

A nemzetközi diplomácia óvatosságra intette az Északi Szövetséget, ne akarjon egyedül kormányt alakítani Kabul elfoglalása után, és óvakodjon minden erőszakos akciótól. A brit, a francia, az amerikai és a pakisztáni külügy olyan politikai megoldást követel, amely "mindenkinek helyet ad" Afganisztánban.

Az Északi Szövetség nem egyedül akar kormányozni

Abdullah Abdullah, a tálibellenes Északi Szövetség külügyminisztere a jövőbeni afgán kormány sorsával kapcsolatban kijelentette, a szövetség nem egyedül akar kormányozni. Az Északi Szövetség készen áll arra, hogy tárgyalásokat folytasson azokkal az afgán csoportokkal, amelyek Afganisztán területén kívül tevékenykednek. A miniszter hangsúlyozta, a soknemzetiségű kormányban nem lesz helye a szélsőséges táliboknak. Abdullah ugyanakkor elismerte, hogy a békefenntartás céljából szükség van az ENSZ afganisztáni jelenlétére is.

A pakisztáni kormány mai nyilatkozata szerint egyetlen afganisztáni csoportosulásnak sem szabad megszállnia Kabult, "amíg meg nem valósul a multietnikus rendezés". "Azt szeretnénk, ha Kabul demilitarizált övezet lenne, és természetesen nem szeretnénk vérontást látni" - mondta kedden Aziz Ahmed Han pakisztáni külügyi szóvivő a Reutersnek adott nyilatkozatában.

Amerikai illetékesek arra hívták fel a szövetség figyelmét, hogy várjanak, amíg létrehoznak egy széles alapokon nyugvó kormányt a tálibok helyett. Eközben az Egyesült Államok és az ENSZ azon fáradozik, hogy a béke érdekében összehozza a különböző afganisztáni csoportok vezetőit egy megbeszélésre, melyen a tálibokat követő kormány összeállítása lesz a téma. A Kabulban harcoló afgán Északi Szövetség közölte: nem szándékozik az országot a főváros eleste után egyedül kormányozni, hanem továbbra is a Muhammad Záhír Sah ex-király égisze alatti békefolyamat elkötelezettje marad. Az AFP-nek nyilatkozott Junisz Kanuni, Burhanuddin Rabbani volt afgán elnök egyik közeli munkatársa, aki megerősítette: Rabbani nem fog bevonulni Kabulba és nem tervezi, hogy ismét államfőnek nyilvánítsa magát, hanem egy olyan kormányt akarnak létrehozni, amely minden afgánnak megfelel.

Pakisztán éveken át a tálibok fő támasza volt, de a szeptember 11-i Amerika-ellenes terrortámadások után megvonta tőlük a támogatását, és csatlakozott a terroristaellenes nemzetközi koalícióhoz. Változatlanul bizalmatlan azonban a tálibok belső fegyveres ellenzékének Északi Szövetségével szemben, amelynek tagszervezetei hosszú időre polgárháborús hadszíntérré tették Kabult a kilencvenes évek elején.

Muhammad Záhir Sah volt afgán király környezetének tagjai - akiket Rómában meglepetésként ért az afgán ellenzéki Északi Szövetség erőinek bevonulása Kabulba - nem fogadták örömmel az ellenzékiek előrenyomulását. Közölték: aggódnak a lakosság biztonsága és az ország politikai jövője miatt a fundamentalista tálibok távozását követően.

"Az nem megoldás, ha egy párt és néhány csoport vagy frakció bevonul Kabulba - mondta az AFP-nek telefonon Juszuf Nurisztáni, az exuralkodó egyik szóvivője. - Kezdhetünk mindent elölről, ha ők ott maradnak, nem osztják meg a hatalmat, s nem jut képviselethez az összes kulturális és földrajzi tényező" - tette hozzá. A szóvivő közölte: nem számított arra, hogy az Északi Szövetség ilyen hamar bevonul Kabulba, "pedig George Bush amerikai elnök kérte őket, hogy maradjanak kívül".

Tony Blair brit kormányfő Kabul elfoglalásával kapcsolatban kijelentette, véleménye szerint szükségszerű, hogy az afgán főváros minél hamarabb az ENSZ ellenőrzése alá kerüljön.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről