A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Londont is támadta volna az al-Kaida

Vágólapra másolva!
Egy, a terroristák kandahári kiképzőbázisán talált irat szerint az al-Kaida terrorszervezet robbantásos merényletet tervezett a brit főváros ellen is. A terroristák agy fél tonnányi robbanóanyaggal megrakott kocsit robbantottak volna fel a City közepén. A merénylet hasonló lett volna az 1998-as afrikai USA-nagykövetségek elleni akciókhoz.
Vágólapra másolva!

Újabb bizonyítékok kerültek elő arról, hogy az al-Kaida terrortámadást tervezett a brit főváros ellen is; a londoni City elleni robbantásos merénylet tervére egy kandahári terrorista kiképző táborban bukkantak rá. A vasárnapi brit lapok jelentései szerint egy 82 oldalas, angol és arab nyelven, kézzel írt jegyzetfüzetet találtak az al-Kaida egyik kandahári kiképző táborában külföldi újságírók, akiket azután engedtek be az épületbe, hogy az amerikai katonák és a hírszerzés tagjai alaposan átfésülték az épületet és lefoglalták az ott talált dokumentumok többségét.

A részletes leírás azt taglalja, miként lehet előállítani, és távirányítással felrobbantani egy 500 kilónyi robbanóanyaggal megrakott gépkocsit a londoni City Moorgate negyedében. A merényletterv leírása hasonló ahhoz, amelynek alapján 1998-ban az Egyesült Államok nagykövetségei elleni véres robbantásos akciókat végrehajtották a kenyai és a tanzániai fővárosban.

A jegyzetben részletes utasítás található arra is, hogy a merénylet végrehajtója miként elegyedhet el észrevétlenül a nyugati társadalomban, milyen alapanyagok szükségesek a pokolgép elkészítéséhez, hogyan találja meg a kijelölt célpontot Londonban, és hogyan robbanthatja fel a gépkocsit. Az ugyan nem derül ki, hogy mikorra tervezték a támadást, de a kiképző táborban talált más dokumentumok szerint a feljegyzés valamikor az év elején készült. Az sem tudni, hogy a terveket felvázoló terroristák elhagyták-e Afganisztánt, és Nagy-Britanniába utaztak-e a szeptember 11-i amerikai terrortámadások és az Afganisztán ellen megindult amerikai légi csapások előtt, vagy Kandahárban maradtak harcolni.

Az egész tervet egyetlen személy jegyezte le kitűnő angolsággal, ami azt sejteti, hogy az illető al-Kaida kandahári kiképző táborában megfordult brit muzulmán szélsőséges volt. A feljegyzések pontos műszaki leírásai arról tanúskodnak, hogy készítőjük mérnöki tudással bírt. A Scotland Yard illetékese a The Observernek elmondta, hogy a rendőrség terroristaellenes egységének tisztjei vizsgálatot kezdenek az ügyben. "El kell ismernünk, hogy a londoni Cityben vannak igen nagy célpontok" - mondta az illetékes.

A jegyzetfüzet az első kézzel fogható bizonyíték arra, hogy London szintén a muzulmán szélsőségesek kijelölt célpontja volt. Erről az al-Kaida egy Indiában októberben letartóztatott állítólagos tagja beszélt először, amikor az indiai rendőrségnek tett vallomásában felfedte, hogy szeptember 11-én a brit parlament épülete és a Tower-híd ellen is végre akartak hajtani repülőgépes akciókat. A brit rendőrség illetékesei a héten Bombayba utaztak, hogy az őrizetbe vett férfitól első kézből kapjanak információt a szigetországban tervezett merényletekről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!