Az ENSZ-közgyűlése elmarasztalta Izraelt

Vágólapra másolva!
Az ENSZKözgyűlése csütörtökön két közel-keleti vonatkozású határozatban is kiállt Jasszer Arafat palesztin vezető mellett, elmarasztalva Izraelt.
Vágólapra másolva!

Miután a múlt szombaton az Egyesült Államok a 15 tagú Biztonsági Tanácsban megvétózta egy olyan határozati javaslat elfogadását, amely a Palesztin Hatóság fontosságát domborította volna ki a közel-keleti békefolyamatban, most a 189 ENSZ-tagállamot tömörítő Közgyűlés rendkívüli ülésen foglalkozott a kérdéskörrel, és két határozatot is hozott e tárgyban.

A közgyűlési határozatok - ellentétben a biztonsági tanácsi határozatokkal - nem esnek a nagyhatalmak vétójoga alá, ugyanakkor nem kötelezőek, teljesítésük nem kényszeríthető ki.

A csütörtökön jóváhagyott közgyűlési határozatok egyike (amelyet 124 szavazattal fogadtak el, 6 ellenében, 25 tartózkodás mellett) leszögezte: az Arafat vezette Palesztin Hatóságot a közel-keleti béke mellőzhetetlen és törvényes részesének kell tekinteni. A határozat az elvetélt BT-határozattervezet szövegével azonos módon törvénytelennek, a béke akadályának bélyegezte a palesztin területeken létesített izraeli településeket.

A másik határozat (133 igen szavazattal, 4 ellenében, 16 tartózkodás mellett) támogatásáról biztosította a december 5-i genfi nemzetközi értekezleten elfogadott nyilatkozatot, miszerint Izraelnek - mint megszálló hatalomnak - tartózkodnia kell a tudatos gyilkosságoktól, a kínzásoktól, valamint a mozgásszabadság megalapozatlan korlátozásától.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!