Az al-Kaida táborában képezték ki a cipőbombást

Vágólapra másolva!
Az American Airlines járatán szombaton még időben ártalmatlanná tett "cipőbombás" merénylő valószínűleg ismerte Zacarias Moussaouit, az eddigi egyetlen személyt, akit hivatalosan vád alá helyeztek a szeptember 11-i terrortámadás miatt. Az amerikai ABC News azt állítja, hogy a két férfi együtt vett részt kiképzésen az al-Kaida terrorszervezet egyik afganisztáni táborában.
Vágólapra másolva!

Richard C. Reid az American Airlines Párizsból Miamiba tartó járatán szombaton gyufával meg akarta gyújtani a cipőjébe rejtett robbanószerkezetet, az utasok és a légi kísérők azonban villámgyorsan leteperték és ártalmatlanná tették. A férfit hétfőn Bostonban jelent meg először a vizsgálóbírák előtt. A repülős személyzet megfélemlítése, illetve megtámadása címén emeltek ellene vádat. Pénteken áll ismét a vizsgálóbírák elé.

A brit sajtó beszámolói szerint Reid 1973-ban született Londonban jamaikai apától és angol anyától. 1996-ban csatlakozott a dél-londoni Brixton mecsetjének közösségéhez, nagyjából ugyanabban az időben, amikor Zacarias Moussaoui. A marokkói szülőktől Franciaországban született, francia állampolgárságú Moussaoui az első - és eddig az egyetlen - olyan személy, aki ellen vádat emeltek a szeptember 11-i terrorcselekményekkel összefüggésben. A vád szerint Moussaoui is részese volt az összeesküvésnek, és csak azért nem csatlakozhatott a gépeltérítőkhöz - ő lett volna a 20. légi kalóz - mert még augusztus 16-án őrizetbe vették Minnesotában a bevándorlási előírások megszegése miatt. Moussaoui első érdemi bírósági meghallgatását január másodikára tűzték ki.

Abdul Hakk Baker, a brixtoni mecset vezetője szerint Reid radikális elemek befolyása alá került és lemorzsolódott. A vallási vezető elmondta, az utóbbi öt évben többször is figyelmeztették a rendőrséget arra, hogy szélsőségesek igyekeznek behálózni a híveket, de a hivatalos szervek alig tettek valamit az ügyben. Baker egy korábbi BBC-nyilatkozatában azt állította, hogy Nagy-Britanniában legalább ezerre tehető az iszlám szélsőségesek száma, és közülük legalább százan készek öngyilkos merénylet elkövetésére. A brixtoni mecset elöljárója szerint az elvetélt merénylet is arra vall, hogy Reid naiv, hiszékeny balek volt, akit kísérleti nyúlként használtak fel megbízói.

Az ABC News arról adott hírt, hogy európai hatóságoknak bizonyítékaik vannak arról: Reid és Moussaoui tavaly kapcsolatban álltak egymással, és együtt is töltöttek egy bizonyos időt az Al-Kaida egyik afganisztáni kiképzőtáborában. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva az ABC News arról is beszámolt, hogy az Al-Kaida Afganisztánban elfogott néhány tagja a nyomozók fényképein felismerte Richard C. Reidet.

Francia sajtójelentések szerint Richard C. Reid Amsterdamból Brüsszelen át utazott Párizsba, ahol felszállt az American Airlines miami járatára. A Le Parisien francia nyomozóktól származó

értesülése szerint a férfi a "cipőbombát" Amsterdamban vette át. Belgiumban új útlevelet állíttatott ki, hogy eltüntesse korábbi egyiptomi útjainak nyomait. Júliusban a felkészülés jegyében több ízben is repült a rendkívül szigorú ellenőrzésről híres El Al izraeli légitársasággal. A Jediót Ahronot című izraeli napilap szerint Reid abban az időben - Egyiptomon kívül - egy hetet Izraelben is eltöltött, és az izraeli biztonsági szervek egyszer fel is tartóztatták a Ben Gurion repülőtéren, de rövid kihallgatás után futni hagyták. Reid Párizsban négy napot töltött, de a szállodák nyilvántartásában nem találták meg a nevét, így - feltételezhetően - a cinkosainál húzódhatott meg.

Korábban:

Százan is követhetik a cipőbombás merénylőt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről