A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Venezuelában az államfő lemondását követelik

Vágólapra másolva!
Több ezer ember vonult a caracas-i elnöki palota elé, egy lázadó ezredessel az élen. A főtiszt lemondásra szólította fel az elnököt, aki szerinte manipulálja a legfelsőbb bíróságot, a parlamentet és a fegyveres erőket.
Vágólapra másolva!

Pedro Soto

Pedro Soto, a venezuelai légierő ezredese előzőleg felszólalt a Fórum a szólásszabadságért című caracasi rendezvényen, és azt követelte, hogy Chávez elnök mondjon le, és írjanak ki választásokat a demokrácia megvédésének érdekében. A jelenleg is aktív állományban lévő ezredes - kijelentetve, hogy a hadseregben szolgálók háromnegyedének véleményét tolmácsolja - leszögezte: nem lehet demokráciáról beszélni egy olyan országban, ahol az államfő manipulálja a legfelsőbb bíróságot, a parlamentet és a fegyveres erőket. Ugyanakkor kizárta a katonai hatalomátvétel gondolatát.

Röviddel beszédének elhangzása után a katonai rendőrség megpróbálta őrizetbe venni az ezredest. A főváros egyik legnagyobb sugárútján megállították az otthonából autóval távozott Sotót. A kísérlet azonban nem járt sikerrel, mert a helyszínen rövid idő alatt több száz ember gyűlt össze, és meghátrálásra kényszerítették a rendőröket.

Ez volt az első alkalom, hogy a venezuelai hadsereg egy tisztje nyilvánosan szót emelt Hugo Chávez ellen, és kétségbe vonta kormányzásának demokratikusságát. A szókimondó populista államfőt politikai ellenfelei azzal vádolják, hogy baloldali tekintélyuralmi rendszer kiépítésére törekszik. Az utóbbi hónapokban az ellenzék több nagy létszámú utcai tüntetést szervezett a három év óta hivatalban lévő, baloldali felkelővezérből lett elnök ellen. A legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Akció párt január végén beadványban kérte a legfelsőbb bíróságtól az elnök leváltását szellemi beszámíthatatlanságra hivatkozva.

Az államfő leváltásához a legfelsőbb bíróság és a parlament támogatására lenne szükség. A törvényhozásban azonban Chávez támogatói többségben vannak, a legfelsőbb bíróságot pedig ellenőrzése alatt tartja a kormány.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!