Megkövezik az ördögöt a mekkai zarándokok

Vágólapra másolva!
A mekkai zarándoklat harmadik napján az ördögöt kövezik meg a hívők a szaúd-arábiai Minában. Ez a hadzs egyik veszélyes része, ezért idén a tömeget rendőrök irányítják. Szaúd-Arábiába az idén mintegy kétmilliót muzulmán hívő zarándokolt el.
Vágólapra másolva!

A zarándokok három, 18 méter magas kőoszlopra dobálják a kavicsokat.

Ez a szertartás a mekkai zarándoklat veszélyes része. Tavaly 35 hívő vesztette életét, mert megfulladt az oszlopok körül tolongó tömegben, vagy társai agyontaposták. A szaúdi hatóságok idén szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be: rendőrök irányítják a tömeget, a hívők mozgását pedig helikopterekről és kamerákkal is kísérik. A közelben mentőautók és orvoscsoportok állnak készenlétben.

Az ördög megkövezése után az "áldozat ünnepe" következik: bárányt áldoznak annak emlékére, hogy Ábrahám - hitének szilárdságát bizonyítva - kész lett volna feláldozni fiát Isten parancsára, de az megelégedett egy báránnyal is. A zarándokok régebben maguk mutatták be az áldozatot, de Szaúd-Arábia a helyszínen felépítette a világ egyik legnagyobb vágóhídját, amely egy megvásárolható bon fejében végrehajtja a rítust. Az állatok fagyasztott húsát a muzulmán világ ínségesei között osztják szét.

Ugyanezen a napon világszerte 1,2 milliárd muzulmán szintén állatáldozattal ünnepel. Szaúd-Arábiában mintegy két millió muzulmán vesz részt a zarándoklatok.

A mekkai zarándoklat az iszlám ötödik oszlopa és egyben legjelentősebb megnyilatkozása. A zarándoklatot minden arra fizikailag és anyagilag képes muszlimnak életében egyszer végre kell hajtania, amennyiben távolléte nem okoz nagy nehézséget családjának.

Korábban:

Megkezdődött a mekkai zarándoklat

Modernizálnák Mekkát

Ajánlat:

Szaúd-Arábia (országleírás)

Szaúd-Arábia

Könyvajánlat:

Az iszlám világ atlasza

Az iszlám rövid története

Párbeszéd az iszlámról

Párbeszéd az iszlámmal

A hercegnő lányai

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!