A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

<P class="MsoNormal">Kárpótlási per a rabszolgatartók ellen

Vágólapra másolva!
Nyolc amerikai cég ellen is kárpótlási pert indítottak kedden New Yorkban, mivel annak idején rabszolgamunkát alkalmaztak. A bíróságra beadott kereset szerint a cégek kényszermunka, kínzások és éheztetés útján jutottak anyagi haszonhoz. A cégek szerint a sajnálatos bűnök már régen történtek, de a felperesek képviselője úgy véli, ezek a bűnök nem évülnek el.
Vágólapra másolva!

A most beperelt cégek között van az Aetna, egy nagy múltú biztosítótársaság, amely az 1850-es években számos rabszolga tulajdonosa volt; a CSX, amely kényszermunkát használt vasútvonalak építésére; és a FleetBoston Bank is, amelynek alapítói között van egy volt rabszolga-kereskedő - John Brown - egyik cége.

A keresetet beadó ügyvéd, az az Ed Fagan, aki annak idején sikerre vitte a holokauszt túlélőinek svájci bankoktól követelt kártérítési ügyét is, több milliárd dollártól szabadítva meg így a bankokat. Fagan már akkor figyelmeztetett: ez csak a kezdete volt egy olyan persorozatnak, amely akár száz nagyobb céget is érinthet.

"Ezek a vállalatok emberek és munkájuk elrablásából, erőszakos szaporításukból, kínzásokból és számos szörnyűséges tett elkövetéséből teremtettek maguknak hasznot" - közölte Deadria Farmer-Paellmann, a felperesek egyike.

A cégek elutasítják a vádakat, szerintük ugyanis - noha nagyon sajnálatosnak tartják az elkövetett bűnöket - azok olyan régen történtek, hogy a kártérítési igényeknek semmi értelme, különösen azért, mert az érintett társaságok azóta már többször is átalakultak, egyes cégeket is magukba olvasztottak, illetve beleolvadtak másokba.

Az Egyesült Államokban élő 36 millió fekete szinte mindegyike a rabszolgákig vezetheti vissza családfáját. Mivel azonban a rabszolgaság 1865-ben szűnt meg véglegesen, az utolsók, akiket még közvetlenül érintettek a szenvedések, az 1950-es és 1970-es években még élhettek. Fagan szerint az ilyenfajta bűnök nem évülnek el - írja a Guardian.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!