Merénylet Izraelben

Vágólapra másolva!
Haifában egy öngyilkos palesztin merénylő felrobbantott egy buszt, melyen legalább nyolcan meghaltak. Eközben az izraeli minisztertanács elnökségének egyik tagja kijelentette, hogy országa hibának tartaná, ha az amerikai külügyminiszter találkozna Arafattal.
Vágólapra másolva!

Valószínűleg legalább 8 ember meghalt, és legelább 14-en megsérültek Haifában, amikor nagy erejű pokolgép robbant egy buszon. Egy sérült állapota súlyos. Az öngyilkos merénylethez legalább 50 mentőautó sietett, és az orvosok sérültek tucatjaira számítanak.

Egy a busz mögött haladó sofőr beszámolója szerint a robbanáskor a busz a 3-4 méterre a levegőbe emelkedett, majd visszaesett az útra. A busz mellett elhaladó több autót is lelökött a robbanás az autóútról - íjra a Haaretz izraeli lap szemtanúkra hivatkozva.

Hiba lenne az Arafat-Powell találkozó

Izrael tragikus hibának tartaná, ha Colin Powell amerikai külügyminiszter a terveinek megfelelően találkozna Jasszer Arafat palesztin elnökkel. Ezt szerdán jelentette ki az izraeli minisztertanács elnökségének egyik magas beosztású tisztségviselője Jeruzsálemben.

A neve mellőzését kérő tisztségviselő kijelentette: "az újabb terrorcselekményért Jasszer Arafatot terheli a felelősség. Ismét bebizonyosodott ugyanis, hogy a palesztin vezető nem tesz semmit a terrorizmus felszámolásáért, sőt inkább még bátorítja is azt. A merénylet egyúttal igazolja a terroristák infrastruktúrája ellen március 29-én megkezdett hadművelet folytatásának helyességét" - jelentette ki a magas rangú izraeli tisztségviselő.

Powell kedden Kairóban jelezte azt a szándékát, hogy jelenlegi közel-keleti körútja során találkozni szeretne az izraeli haderő által Rámalláhban ostromgyűrűbe zárt palesztin elnökkel. Mahmud Abbasz, Arafat helyettese az al-Dzsazíra katari televízióval közölte, hogy a találkozót pénteken tartják.

Nagy harcokban elfoglalták a dzseníni menekülttábort

Az izraeli katonák szerdán délelőtt csaknem teljesen ellenőrzésük alá vonták a dzseníni palesztin menekülttábort. A romok között megtalálták a palesztin ellenállást irányító helyi Dzsihád-főnök, Mahmud Tavalbeh holttestét.

A Hamasz szélsőséges szervezet egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy a ciszjordániai Dzsenínben lévő menekülttábor izraeli kézre került. Szavai szerint a táborban a délelőtti órákban megszűnt a lövöldözés. Ezt erősítette meg az izraeli hadsereg egyik szóvivője is, aki hozzátette, hogy léteznek még "terrorista gócok" a táborban.

A menekülttábor péntek óta igen súlyos összecsapások színhelye volt; melyek több száz palesztin és huszonhárom izraeli áldozatot követeltek. Ugyancsak a ciszjordániai Náblusz közelében lévő táborból egy tudósító háromszáz feltartott kezű palesztint látott kivonulni.

MTI - [origo]

Korábban:

Életét vesztette 13 izraeli katona egy robbanásban

Száznál több áldozat Dzsenínben

Nem hiányzik a könyvtárából?

Ian V. Hogg: Az izraeli hadigépezet

Martin Gilber: Izrael története

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről