Csecsen fegyveresek lőtték le az orosz Mi-26-ost

Vágólapra másolva!
Az orosz Interfax hírügynökség kedd esti közlése szerint mégis szakadár támadás okozta az orosz szárazföldi erők Mi-26-os szállító helikopterének hétfői csecsenföldi tragédiáját. Sztrela típusú vállról indítható föld-levegő rakéta maradványait találták meg a roncson.
Vágólapra másolva!

A hírügynökség a csecsenföldi szövetségi erők informátorára hivatkozik, aki szerint megtalálták annak a Sztrela típusú hordozható rakétarendszernek a maradványait, amelyből a lövést leadták a gépre. Eszerint a rakétát a Groznij melletti hankalai bázis közelében, egy harcokban lerombolt 5 emeletes ház második szintjéről lőtték ki.

Tömegkatasztrófa Oroszországban/nagyvilag/20020819tomegkatasztrofa.html

Az Interfax beszámolója szerint a tárgyi bizonyítékot már el is juttatták Vlagyimir Usztyinov orosz legfőbb ügyészhez. Szergej Ivanov orosz védelmi miniszter korábban azt mondta, hogy egy hajtómű leállása okozta az orosz hadsereg történetének legnagyobb légi szerencsétlenségét. A miniszter adatai szerint a gép fedélzetén 147 katona tartózkodott, akik közül harminchárom, benne az 5 fős legénység élte túl a tragédiát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökre nemzeti gyászt rendelt el Oroszországban. Szergej Cikaljuk, az orosz hadsereg biztosító társaságának vezérigazgatója azt közölte kedden, hogy összesen mintegy 30 millió rubelt - 1 rubel kb. 8 forint - fizetnek ki az áldozatok hozzátartozóinak, és a katasztrófa sebesültjeinek.

A túlélőket a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu katonai kórházában ápolják, ahova megérkeztek a hozzátartozók első csoportjai is.

A moszkvai Milja üzem által gyártott Mi-26-os a világ legnagyobb méretű katonai szállító helikoptere. Ivanov a vizsgálat végéig megtiltotta ennek a típusnak a repülését az észak-kaukázusi hadműveleti területeken, és ugyanerre az időre felfüggesztette beosztásából Vitalij Pavlov vezérezredest, az orosz légierő parancsnokát is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!