Kostunica visszaköveteli pártja mandátumait

Vágólapra másolva!
A jugoszláv államfő vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) szerdán ismét panaszt emelt a szövetségi alkotmánybíróságnál a szerb parlament mandátumvizsgáló bizottságának döntése ellen, amellyel a testület megvonta a párttól 45 képviselői mandátumát.
Vágólapra másolva!

A képviselői széktől megfosztott párttagok egyenként, külön-külön emeltek panaszt a taláros testületnél, kifogásolva, hogy döntésével a mandátumvizsgáló bizottság megsértette a választói jogot. "Azt kértük a bíróságtól: állapítsa meg, hogy a bizottság megsértette a választói jogot, amelyről kizárólagosan a jugoszláv alkotmány rendelkezik. Azt is javasoltuk a taláros testületnek, hogy semmisítse meg a parlamenti bizottság július 29-i döntését, és utasítsa a testületet a döntés előtti állapot visszaállítására" - közölte Nebojsa Bakarec, a DSS vezetőségi tagja.

A köztársasági törvényhozás mandátumvizsgáló bizottsága, a kormánykoalíció, a DOS frakciójának kérésére július 29-én vonta meg a parlamenti mandátumokat Vojislav Kostunica államfő pártjától. A bizottsági döntés előtt a DOS-elnökség határozatot hozott arról, hogy a DSS kizárja a DOS-ból, mondván, a párt akadályozza a reformok végrehajtását.

A DSS a DOS többi pártjához hasonlóan a párttömörülés közös listáján jutott be a törvényhozásba, ezért a pártszövetség elnöksége - döntéshozó szerve - azzal érvelt, hogy rendelkezik a tömörülés parlamenti mandátumai felett.

Szerbia: mandátum nélkül a hiányzó képviselők /nagyvilag/20020611ongyilkos2.html

Bakarec szerint a mandátumvizsgáló bizottság jelentését manipulálták, amiről tanúskodik a testület ülésén készített jegyzőkönyv. A képviselők a panasz mellé csatolták a DOS koalíciós szerződését és a DOS-elnökség határozatát is.

A DOS és a DSS már lefolytatott egy hasonló jogi vitát, amelyből az államfő pártja került ki győztesként, legalábbis jogi tekintetben. Hónapokkal ezelőtt ugyanis DOS-frakció folyamodványára a mandátumvizsgáló bizottság megfosztotta parlamenti székétől a DSS 21 képviselőjét, aki a legtöbbet hiányzott a törvényhozás üléseiről. A DSS panaszára a taláros testület alkotmánysértőnek minősítette a parlamenti testület döntését. A mandátumvizsgáló bizottság méltányolta az alkotmánybíróság határozatát, rögtön ezután azonban a DOS-frakció kérésére megfosztotta - a DOS-ból immár kizárt - pártot az összes, 45 képviselői helyétől.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről