A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Tiltott az idegen szavak használata Oroszországban

Vágólapra másolva!
Az orosz parlament rendelkezése szerint ezentúl büntethető, ha valaki egy oroszul is létező kifejezés helyett idegen szót használ. Ugyancsak megbüntetik a trágár és obszcén kifejezések használóját is.
Vágólapra másolva!

Egy, a Duma által elfogadott új törvény szerint Oroszországban az orosz a hivatalos nyelv, ezért büntetni kell, ha valaki egy létező orosz kifejezés helyett idegen szót használ. A rendelkezést csak harmadjára szavazták meg a képviselők. Valószínűleg az orosz köznyelvbe bekerült idegen szavak "kiirtása" lesz a legnehezebb feladata a nyelvőröknek. Az oroszok ugyanis számos idegen szót már sajátjuknak tekintenek, így ezek használatáról való leszoktatás nem könnyű feladat. Jó példa erre a francia nyelvből átvett sofőr kifejezés, amit a nyelvőrök nem tekintenek orosznak. A Szovjetunió megszűnésével idegen, leginkább angol eredetű szavak tucatjai kerültek be a köznyelvbe, amit oroszok millió használnak minden nap.

Magyar szinonimaszótárhttp://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/htmlos.cgi/23525.2.179522526561098961A FókuszOnline kínálatából

A tavaly Moszkvában történt tragikus túszejtéssel kapcsolatban - amikor egy zenés színház nézőit ejtették fogságba a csecsen terroristák - a musical kifejezést mjuzikal-ként írták az orosz lapok. A színházat pedig valószínűleg zenés komédiumnak fogják hívni ezentúl.

De van egy másik probléma is. A törvény záradéka, mely szerint az obszcén és trágár szavak használói is büntethetők, gondot okozhat Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. A kormányfő 1999-ben ugyanis azzal küldte az orosz csapatokat Csecsenföldre, hogy találják meg a lázadókat bárhol is vannak, "még, ha a toaletten ülnek is". Utóbbi kifejezés azonban egy nagyon udvarias fordítása az elhangzottaknak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!