A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Hollandia
HUNHungary
09:00CselgáncsItaly-Hungary
HUNMagyarország
13:00VívásJapan-Hungary
HUNMagyarország
15:00VízilabdaAusztrália-Magyarország
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásImane Khelif-Anna Hamori
NyílNyíl

Britek építették Irak vegyifegyver-üzemét

Vágólapra másolva!
Egy brit cég építette 1985-ben azt az iraki vegyipari üzemet, amelynek az Egyesült Államok szerint kulcsfontosságú szerepe volt az iraki vegyifegyver-arzenál létrehozásában - írta a The Guardian brit napilap. A kivitelező cégnek biztonsági garanciák formájában segítséget nyújtott a brit kormány is.
Vágólapra másolva!
Nagy-Britannia mégis adna még egy esélyt Szaddámnak/nagyvilag/20030306nagybritannai.html

Azt az iraki vegyipari üzemet, amelynek az Egyesült Államok szerint alapvető szerepe volt az iraki vegyifegyver-arzenál létrehozásában, Nagy-Britannia építette 1985-ben az amerikaiak háta mögött - írta csütörtökön a The Guardian. A vezető londoni baloldali napilap korabeli titkos dokumentációkat megszerezve közölte: a brit kormány illetékesei tudták, hogy a Faludzsa 2 néven ismert, 14 millió fontért felépített üzemben valószínűleg mustárgázt és ideggázokat fognak gyártani.

Az akkori hivatalos brit feljegyzésekben szerepel, hogy Szaddám Huszein iraki elnök harci gázokat alkalmaz ellenzékével szemben. Az egyik emlékeztető szerint "erős a valószínűsége" annak, hogy a gyárban mustárgázt fognak előállítani.

Akkor már tudott volt, hogy Huszein az Irán ellen vívott háborúban is bevet gázfegyvert, a Thatcher-kormány azonban ezzel együtt titokban, biztosítási garanciák formájában támogatta az üzemet építő brit Uhde Ltd. céget - áll a The Guardian cikkében.

A lap szerint a brit kereskedelmi minisztérium annak idején eltitkolta a szerződés létét az amerikaiak elől, akik akkor már az ilyen jellegű export erős korlátozását követelték, és utasította az exporthitel-garanciákért felelős kormányhivatalt az ügylet titokban tartására.

A brit védelmi minisztérium figyelmeztette a kormányt arra, hogy az üzemet vegyi fegyverek gyártására lehet használni, a kereskedelmi tárca válasza azonban az volt, hogy a beruházás megtiltása "nem tenne jót" a brit-iraki kereskedelmi kilátásoknak.

A Bagdadtól 80 kilométerre lévő üzemet az Egyesült Államok az iraki vegyifegyver-gyártó kapacitás újjáépítésének egyik példájaként tartja nyilván, és a gyár szerepelt azon bizonyítékok között is, amelyeket Colin Powell amerikai külügyminiszter tárt a múlt hónapban a Biztonsági Tanács elé az Irak elleni fellépés alátámasztására - írta a The Guardian.

A lap szerint az Uhde Ltd. dortmundi központú német anyavállalata előző este nyilatkozatban ismerte el, hogy akkori nagy-britanniai leányvállalata építette a Faludzsa 2-t az iraki "növényvédőszer-ipari" állami vállalatnak, amely a vegyifegyver-gyártásért felelős iraki ügynökség volt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!