Az USA mindenképp bevonul Irakba

Vágólapra másolva!
Az USA már megkezdte az iraki hadsereg felpuhítását. Röplapokon és rádióüzenetekben megadásra szólítják fel az iraki katonákat, emellett bombáznak is, legutóbb állítólag Bászra környékét érte amerikai-brit légitámadás. Közben a Fehér Ház bejelentette, az USA még Szaddám Huszein esetleges távozása esetén is bevonul Irakba.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államok katonai alakulatai akkor is bevonulnak Irakba, ha Szaddám Huszein meghajlik a hozzá intézett ultimátum előtt, és 48 órán belül elhagyja az országot. A bevonulás célja, hogy leszereljék Irakot, felkutassanak tömegpusztító fegyvereket. Remélni lehet azonban, hogy ez a bevonulás akkor már békés lesz, mivel az iraki tiszteknek már nem lesz parancsuk a védekezésre. A koalíciós csapatok ekkor leszerelnék Irakot. Ezt kedden közölte a Fehér Ház szóvivője.

Irak oldal/irak/index.htmlHírek és háttér az [origo] mellékletében

Ari Fleischer úgy vélte, hogy George Bush elnök ultimátumának az elutasítása Szaddám Huszein "utolsó tévedése" lenne. Elmondta, hogy az elnök még mindig reméli, hogy Szaddám elfogadja az ultimátumot, noha nem tartja valószínűnek.

Ari Fleischer közölte, hogy az elnök a nap során megbeszélést folytatott Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel, valamint telefonon beszélt külföldi vezetőkkel, köztük annak a koalíciónak a lehetséges tagjaival, amelyet Irak ellen akar vezetni az ultimátum elutasítása esetén. Bush elnök telefonon beszélt az orosz és a kínai elnökkel is.

Az amerikai hadsereg közben röplapokkal, rádió- és villámposta-üzenetekkel árasztja el Dél-Irakot arra törekedve, hogy az ott állomásozó iraki egységek harc nélkül adják meg magukat, álljanak félre, és ne gátolják az amerikai-brit egységek északi irányú előretörését. Iráni forrás szerint a brit-amerikai légierő keddre virradóra bombázta is Bászra környékét.

Hétfőn 1,4 millió röplapot szórtak le a közel egy hónapja tartó pszichológiai háború legnagyobb hadműveletében - közölte az öböl menti amerikai erők Katarban működő parancsnoksága. Amerikai tisztek szerint a megadási felhívást elfogadó szórványos visszajelzések voltak érzékelhetőek, de erről több részletet nem közöltek - írta a Reuters. A felhívások meglehetős részletességgel leírják, mit kell tenniük az irakiaknak, hogy ne vegyék őket tűz alá: például kiszállni harckocsijaikból, a lövegtornyokat hátrafelé fordítani, és gyalogosan fegyvertelenül elvonulni.

Amerikai álláspont szerint ezzel nemcsak a véráldozatok takaríthatók meg mindkét oldalon, és nemcsak a főváros bevételére irányuló amerikai előretörés lehet gyorsabb, hanem a foglyul ejtés, fogolytábor-építés, fogolyőrzés műveleteivel sem kellene bíbelődniük a támadóknak, ha az irakiak fegyvereik átadása mellett saját tisztjeik parancsnoksága alatt visszavonulnának laktanyáikba.

Amerikai hivatalos személyek és független elemzők egyaránt a délen, Bászra környékén állomásozó iraki reguláris egységek félreállítását tekintik legelső feladatnak. Bászra 65 kilométerre van az iraki-kuvaiti határtól, és 550 kilométerre délkeletre Bagdadtól.

Az iráni televízióban bemutatott képek szerint a brit-amerikai légierő bombázta keddre virradóra Bászrát és környékét. Független források megerősítették robbanások tényét, de az nem derült ki, hogy csakugyan légitámadást hajtottak-e végre a város ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről