A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Európában ellenőrzés alá vonták az atípusos tüdőgyulladást

Vágólapra másolva!
Az új, Ázsiában felbukkant betegséget Európában sikerült ellenőrzés alá vonni. Az Egészségügyi Világszervezet ezt szerdán közölte Genfben. Az eddigi kutatások szerint a betegséget okozó vírus abba a kórokozócsaládba tartozik, amelynek a tagjai többek között a mumpszot vagy a bárányhimlőt okozzák.
Vágólapra másolva!
Új vírus okozhatja a tüdőgyulladás-járványt/tudomany/elet/20030319ujkorokozo.html

Az akut légúti szindróma (SARS) Ázsiában fellobbant járványát legalábbis Európában ellenőrzés alá vonták - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdán Genfben. A betegséget, amelynek az eddigi ismeretek szerint 14 ember esett áldozatul, a jelek szerint vírus váltja ki.

A vírus először Vietnamban és Hongkongban lépett fel, s onnan utazók vitték el más országokba, így Németországba, Kanadába, Nagy-Britanniába, Szlovéniába és legutóbb Franciaországba, míg Belgium, Finnország és Románia szerdán jelentette az első gyanús eseteket.

A Kínai Népköztársaságon kívül kedd estig 219 esetet - ebből 120-nál többet Hongkongban és mintegy hatvanat Vietnamban és 23-at egyéb helyeken - jelentettek az egészségügyi hatóságoknak. A WHO abból indul ki, hogy a SARS azonos azzal a fertőzéssel, amely Kína déli részén november és február között mintegy 300 embert támadott meg.

Hongkongi orvosok a jelek szerint megtalálták a kórokozót, ami lehetővé teszi az oltások és a gyógyítás kidolgozását, de ez még jó ideig eltarthat. Önmagában az is fontos azonban, hogy már tudni, vírusról van szó, s hogy az melyik családhoz tartozik. A SARS kórokozója formája szerint a paramyxovírusok családjához tartozik, amelyek számos betegséget váltanak ki az emberi szervezetben, például a bárányhimlőt, a mumpszot és különféle légúti megbetegedéseket.

A SARS arra késztette az Egészségügyi Világszervezetet, hogy tíz éve először globális figyelmeztetést adjon ki.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!