A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Ellenőrzik a népszavazást az EU ellenzői

Vágólapra másolva!
Az uniós csatlakozást ellenző Szabad Magyarországért Mozgalom exit poll felmérésre készül az április 12-i népszavazás napján. A tervek szerint a szavazókörök közelében tartózkodó önkéntesek minden távozó szavazótól megkérdezik, hogy igennel vagy nemmel szavaztak-e a csatlakozásra. A mozgalom szerint minderre azért van szükség, hogy leleplezhessék az esetleges csalásokat.
Vágólapra másolva!

Az SZMM munkatársa, Debreczeni Dóra szerint az exit pollra azért van szükség, hogy le lehessen leplezni az esetleges csalást. A mozgalom szerint ugyanis, ha a népszavazás hivatalos eredménye és az általuk végzett felmérés adatai között túl nagy lesz a különbség, akkor az azt jelentheti, hogy manipuláció történt.

Debreczeni elmondta, számításaik szerint mintegy 8 ezer emberre van szükség ahhoz, hogy mindenhol elvégezhessék a felmérést. A jelentkezőknek a szavazókörök reggeli nyitásától egészen az este kilencórás zárásig kell kérdezősködniük, bár Debreczeni szerint, ha elég aktivista lesz, akkor megoszthatják egymás között a munkát. A felméréshez önkénteseket várnak, a mozgalom ugyanis nem tud fizetést adni az elvégzett munkáért.

Európai Unió - történet, szervezet, működéshttp://www.fokuszonline.hu/cgi-bin/htmlos.cgi/031305.2.6739008288210367905Könyv a Fókusz Online kínálatából

Kérdés, hogy hány szavazókörnél lesznek jelen az SZMM aktivistái. A mozgalom munkatársa szerint ugyanis nehezíti a szervezést, hogy az SZMM központjában csak bejövő telefonhívásokat tudnak fogadni, külön fővonal fenntartására ugyanis nincs pénzük. A nehézségek ellenére sokan keresnek meg bennünket, hogy jelezzék támogatási szándékukat - tette hozzá Debreczeni, aki egyelőre nem tudott semmilyen adatot mondani arról, hogy hányan jelentkeztek a felhívásukra.

A népszavazás ellenőrzésével kapcsolatos feladatoknak külön felelőse van Észak-Magyarországon, az Alföldön, Dél- és Észak-Dunántúlon. Az észak-magyarországi felelős, Csicsman Sándor az [origo]-nak elmondta, felhívásukra egyelőre nem sokan jelentkeztek, az ismeretségi körön belül azonban már többen jelezték, hogy részt vennének az exit poll felmérésben.

Csicsman elmondása szerint jelenleg nincs túl sok ideje a szavazás-ellenőrzés előkészítésére, mivel lefoglalja a különböző EU-val foglalkozó rendezvények szervezése. Valószínűleg csak a népszavazást megelőző napokban fog kialakulni a felmérésben részt vevő csapat - mondta Csicsman, aki ugyanakkor hozzátette: szerinte kevesen vannak, akik rááldoznák a szabadidejüket egy ilyen feladatra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!