Megszökött tíz jemeni terrorista

Vágólapra másolva!
Jemen déli részén pénteken megszökött a börtönből 10 jemeni férfi, akit a Cole amerikai hadihajó elleni merénylet miatt tartottak fogságban.
Vágólapra másolva!

A szökéssel kapcsolatban egy magát megnevezni nem kívánó tisztviselő elmondta, hogy a foglyok egy ablakon keresztül távoztak. A szökést csak egy órával később fedezték fel. A rendőrség megállapította, hogy az ablak rácsait elfűrészelték, de további nyomot nem találtak.

Merénylet a Cole ellen

2000. október 12-én az ádeni kikötőben horgonyzó Cole amerikai hadihajón robbantás történt. A terroristák egy robbanóanyaggal megrakott csónakot nekiütköztettek az amerikai rombolónak. A nagy erejű robbanásban négy amerikai tengerész azonnal meghalt, harmincegy megsérült, egy pedig eltűnt.

A szökevények között van Dzsamal Badaui, egyike a Cole hadihajó elleni merénylet ügyében folyó per fő vádlottjainak.

A rendőrség körözést adott ki, fényképeiket kifüggesztették a főváros, Áden ellenőrzőpontjainál és a környező településeken. A hatóságok hajtóvadászatot indítottak a szökevények elfogására.

A két és fél évvel ezelőtti merénylet ügyében a jemeni rendőrség az amerikai Szövetségi Nyomozóirodával (FBI) együttműködve már lezárta a vizsgálatot, és az ügyben 17 vádlottal kapcsolatban beterjesztették az iratokat a bírósághoz.

Jemeni tisztviselők elmondása szerint az amerikaiak késleltetni akarták a per kezdetét, hogy más gyanúsítottak felett is ítélkezzen a bíróság, így Mohamed Omar Harazi, más néven Abd al-Rahim al-Nasiri, a merénylet fő vádlottja ügyében. A férfit tavaly novemberben vették őrizetbe, amint pilótaleckéket vett a stratégiai fontosságú Hormuzi-szorosnál fekvő Egyesült Arab Emírségekben.

Al-Nasiri kamikáze módra repülőgépes terrortámadásokat tervezett a Perzsa-öböl térségében amerikai célpontok, feltehetően hadihajók ellen. Egyik fő irányítója volt a Cole romboló elleni merényletnek. Ő szerezte be azt a bárkát, amelyet robbanóanyaggal megrakva a hadihajónak vezettek. Fontos szerepe volt 1998-ban az Egyesült Államok tanzániai és kenyai nagykövetsége elleni robbantásos merényletek előkészítésében is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről