A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

Megszűnt Bush nyilvános e-mail címe

Vágólapra másolva!
Míg korábban Bush elnök nyilvános e-mail címére bárki küldhetett üzenetet, addig ma már csak egy kilencoldalas kérdőív kitöltése után lehet levelet írni az Egyesült Államok vezetőjének. A kérdőív első pontjában arról érdeklődnek, hogy támogató vagy bíráló üzenetet ír-e a levél küldője. A Fehér Ház igazgatója szerint az új rendszer még fejlesztés alatt áll, ezért azt ajánlja a polgároknak, hogy levélben vagy faxon forduljanak az elnökhöz.
Vágólapra másolva!

Bonyolultabbá vált e-mailt küldeni az amerikai elnöknek. Korábban egyszerűen csak be kellett gépelni a president@whitehouse.gov címet - ami mostanra már el is tűnt a Fehér Ház weboldaláról - és elküldeni az üzenetet, ma azonban már egy kilencoldalas kérdőívet is ki kell tölteni az e-mail továbbítása előtt.

Az új procedúra bonyolultságára egy szakszervezeti vezető hívta fel a The New York Times figyelmét, aki tiltakozó üzenetet akart küldeni Bush elnöknek. Tom Matzzie elsősorban azon háborodott fel, hogy a kérdőív első pontjában arról érdeklődnek, hogy támogató vagy bíráló üzenetet ír-e a levél küldője. A szakszervezet internetes kommunikációjáért felelős vezető nem érti, miért kell ilyen kérdésekre válaszolni, és miért nem küldheti el egyszerűen kérdéseit, észrevételeit az elnöknek.

Az üzenet küldőjének azt is ki kell választania, hogy milyen témában akar levelet írni a Fehér Háznak. Ha valaki például külpolitikai témában szeretne e-mailt küldeni Bushnak, akkor választania kell az Afganisztán, Irak, Kína, továbbá a segélyezés, az emberi jogok, az atomfegyverek és a taposóaknák kategóriái közül. Mivel más külpolitikai téma nem szerepel a listán, és nincs "egyéb" kategória sem, az üzenetküldők más ügyekben nem tudnak e-mailt küldeni.

A New York Timesnak nyilatkozó szakszervezeti vezető a kötelező témaválasztást azért bírálta, mert a Fehér Ház által készített listán nem szerepel sem a munkanélküliség, sem a munkalehetőségek kategória.

Az amerikai napilap által megkérdezett internetes szakértő szerint a Fehér Ház által alkalmazott új rendszer nem éppen felhasználóbarát. A tanácsadó céget vezető Jakob Nielsen szerint lehetséges, hogy éppen az volt a cél, hogy a jövőben kevesebb e-mail érkezzen a kormányzathoz, amely jelenleg napi 15 ezer elektronikus üzenetet kap.

A Fehér Ház internetes ügyekkel foglalkozó igazgatója, Jimmy Orr a New York Timesnak azt mondta, hogy a múlt héten elindított új rendszer célja éppen az volt, hogy fejlesszék a kommunikációs kapcsolatot. Hozzátette ugyanakkor, hogy a fejlesztés még mindig folyamatban van, és ezért azt ajánlotta a polgároknak, hogy inkább a hagyományos postai levelet, faxot vagy telefont használják, ha valamilyen problémájukat meg akarják osztani az elnökkel, illetve munkatársaival.

Azoknak, akiknek kifogásaik vannak az új e-mail-küldő rendszerrel szemben, és nem akarnak élni a hagyományosabb kommunikációs eszközökkel sem, vigaszt jelenthet, hogy az alelnök, Dick Cheney nyilvános e-mail címe nem változott, a vice.president@whitehouse.gov ugyanis továbbra is él. Erre a címre ráadásul más országok állampolgárai is küldhetnek üzenetet, míg Bush elnöknek kizárólag az Amerikában élők.

Szintén csak az amerikai állampolgároknak áll rendelkezésre az a szolgáltatás, amelynek keretében üdvözlőlapot lehet rendelni Bush elnöktől. Kívánságra küldenek üdvözlő kártyákat születésnapra, házassági évfordulóra, esküvőre és gyermekszületés alkalmából is. A Fehér Ház ugyanakkor csak bizonyos feltételekkel hajlandó az üdvözletek elküldésére. Születésnapi üdvözletet például csak a nyolcvan évnél idősebbek kaphatnak, házassági évfordulóra pedig a legalább ötven éve együtt lévő pároknak küldenek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!