A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

Nem találja ki, hol vannak ezek a hatalmas, futurisztikus épületek

Vágólapra másolva!
Párizsban található egy különleges épületegyüttes, amelynek eredeti küldetése - szociális bérlakások építésével - a szegénység felszámolása lett volna, ehelyett később az Éhezők viadala című film forgatási helyszíne lett.
Vágólapra másolva!

Párizs egyik keleti elővárosában, Noisy-le-Grandban különös építkezés zajlott az 1970-es és 1980-as években: egy átfogó szociális lakásépítési program keretében gigantikus építményeket húztak fel. Az egyik leglátványosabb elem egy spanyol-francia építész, Manuel Núñez Yanowsky nevéhez fűződik. Az 1970 és 1984 között épült Les Arènes de Picasso két hatalmas, 50 méter átmérőjű korongját árkádos talapzatok tartják.

A két korong egy nyolcszögletű épületkomplexum két végén helyezkedik el. A teljes építményben 540 szociális bérlakás található, mellette boltok, játszóterek és iskolák tartoznak a projekthez.

Az épületegyüttes nyolcszögletű alakban csoportosul a Noisy-le-Grand-i Pablo Picasso tér körül, és két tengely metszi (észak-déli és nyugat-kelet). 

Az együttes legszembetűnőbb épületei a két kerek toronyház, amelyeket megjelenésük miatt Camembert-nek is neveznek. Az óriási korongok a felkelő, illetve a lenyugvó napot szimbolizálják - írta meg a Roadster.

Az eredeti célt azonban nem sikerült megvalósítani, ugyanis miközben az épület a turisták kedvence, ugyanakkor a környék továbbra is szegénynek számít. A Noisy-le-Grand (közelebbről a Ricardo Bofill-tervezte espaces d'Abraxas) olyan disztópikus filmek forgatási helyszínéül szolgált, mint Terry Gilliam Brazilja, és az Éhezők viadala.

Az Arènes de Picasso ma már az európai építészeti örökség része, és szerepel a nemzetközi építőmérnöki örökség listáján is.

A Les Arènes de Picasso egyik hatalmas korongja 
Fotó: AFP / ESSENTIAL

Párizs és a világ egyik legismertebb turistalátványossága persze az Eiffel-torony, ám sokan valószínűleg nem tudják:

 komoly bírság járhat azért, ha valakit azon kapnak, hogy éjszaka fotózza a francia főváros jelképét.

1991-ben a párizsiak először csodálhatták meg az Illumination Show-t, ami egy olyan látványos fényshow, ami a torony felületén kap helyet. Ekkor a torony összes fénye 5 percig egyszerre világít, azonban a műsor időtartama alatt tilos lefotózni az Eiffel-tornyot, az ugyanis műalkotásnak számít, és ezért szerzői jogok védik. 

Vagyis, ha valakit rajtakapnak, hogy éjszaka a fényshow alatt fotózza vagy videózza az Eiffel-tornyot, az bizony komoly pénzbírságra számíthat. 

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!