A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke a párizsi olimpia női ökölvívótornájának botrányai után úgy nyilatkozott, kész meghallgatni a nemi szakértőket, ha - ahogy fogalmazott - a nemiség megállapításának, kategorizálásának módszerei továbbfejlődtek.

A francia fővárosban az algériai Iman Helif - Hámori Luca szombati legyőzője -, valamint a tajvani Lin Jü-tin is úgy versenyez NOB-engedéllyel, hogy korábban sportágának nemzetközi szövetsége nem engedte őket szerepelni világbajnokságokon, mert szervezetükben magas a tesztoszteronszint, és férfiakra jellemző XY kromoszómáik vannak.

Thomas Bach azonban hajthatatlan, legutóbbi nyilatkozatában is azt hangsúlyozta, sohasem vonták kétségbe, hogy Helif és Lin nő.

A NOB elnöke egyszerűen megsértődött 

Iman Helif, Hámori Luca
Az algériai Imane Helif egyhangú pontozással legyőzte Hámori Lucát a párizsi olimpia negyeddöntőjében 
Fotó:  Csudai Sándor - Origo

A NOB elnöke a fent említett vizsgálatokat és azok eredményeit semmibe véve továbbra is csak azzal érvel, hogy a két bokszoló papíron "nőnek született, nőként nevelkedtek, útlevelükben nőként vannak feltüntetve, és sok éven keresztül a női mezőnyben versenyeztek. Ez egyértelműen a női lét meghatározása" szerinte, szemben a hivatalos korábbi orvosi vizsgálatokkal, azokat ugyanis Thomas Bach ezek alapján úgy tűnik, nem tartja elég meggyőzőnek. 

 "Amit most látunk az az, hogy egyesek magukévá akarják tenni annak meghatározását, hogy ki a nő. Ezeket a szakértőket szeretném meghívni és felkérni, hogy álljanak elő egy új tudományos módszerrel annak meghatározása, hogy ki a nő, miként születnek meg a nők, miként nőnek fel, és aki útlevelében nőként van feltüntetve, miért nem tekinthető nőnek." - mondta a NOB elnöke. 

Tehát a tesztoszteronszint és a kromoszóma a NOB-nak nem elegendő, azonban egy útlevél már bizonyíthatja, ki férfi, és ki nő. 

Bach azt is kiemelte, hogy ha a szakértők "előállnak valamivel", akkor a NOB kész meghallgatni őket és kivizsgálni az eseteket, ám politikailag motivált, kulturális háborúban az általa vezetett szervezet nem kíván részt venni - írja az MTI. Hozzátette: elfogadhatatlannak tartja azt, ami a témában a közösségi médiában folyik gyűlöletbeszéddel és agresszióval párosulva.

Kapcsolódó cikkek:

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!