Öt hónap után kiszabadultak az európai túszok

Vágólapra másolva!
A mali elnöki szóvivő hétfő esti bejelentése szerint mind a 14, algériai iszlám szélsőségesek által foglyul ejtett európai kiszabadult. Seydou Sissouma szóvivő hivatalosan is megerősítette a Reuters hírügynökségnek, hogy a kilenc német, négy svájci és egy holland állampolgárt immár átvették a mali hatóságok. A hírt szintén megerősítette a német külügyi szóvivő.
Vágólapra másolva!

Még a hétfői nap folyamán is ellentmondó információk keringtek a túszok sorsával kapcsolatban. Még vasárnap az egyik német tévéadó bejelentette mali forrásokra hivatkozva, hogy a túszokat szabadon bocsátották. A BBCNews pedig arról számolt be hétfőn, hogy a túszokért küldött katonai szállítógép a foglyok nélkül hagyta el az országot. Végül a német külügyminisztérium szóvivője hétfőn késő este az AFP hírügynökségnek megerősítette, hogy kiszabadult a Szaharában túszul ejtett összes európai turista.

Tavasszal több részletben 32 európai turista esett fogságba a Szaharában, közülük 17-et májusban Algériában kiszabadítottak. Az emberrablók a többiekkel Maliba távoztak, a túszok száma időközben eggyel csökkent: június végén belehalt a megpróbáltatásokba az egyik fogoly. A túszszedőket szélsőséges iszlámistáknak tartják.

Az Algériával és Mauritániával közös határvidéken elterülő, igen nehezen megközelíthető és szinte teljesen néptelen táj életveszélyesnek számít. Főleg a nomád életmódot folytató tuaregek lakják, akiket azonban egyre dél felé űzi a szűnni nem akaró szárazság. A tuaregek az 1990-es évek elején lázadtak fel a mali kormány ellen. Annak ellenére, hogy 1995-ben a harcok véget értek, a terméketlen vidék a Mali állam számára továbbra is senki földjének számít. Ezzel eszményi visszavonulási terület az emberrablók számára - írta a dpa német hírügynökség.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről