A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
12:00VízilabdaMagyarország-Szerbia

Az USA nem növeli Irakban levő katonáinak számát

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok a legutóbbi bagdadi terrortámadások ellenére sem növeli katonáinak létszámát Irakban - jelentette ki Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Az ENSZ BT ülésén nagyobb átláthatóságot kértek az Irakot átmenetileg kormányzó hatóságtól.
Vágólapra másolva!

Rumsfeld elismerte ugyanakkor, hogy a koalíciós erőknek egyre nagyobb terrorista fenyegetéssel kell szembenézniük, s az al-Kaida nemzetközi terrorszervezetet, valamint a vele kapcsolatban álló szélsőséges iszlám csoportokat tették elsősorban felelőssé a történtekért. Utalt azonban arra is, hogy továbbra sem lebecsülhető az az ellenállás, amelyet a megbuktatott rezsim hívei fejtenek ki.

A keddi merénylet miatt kivonul Irakból a Világbank/nagyvilag/20030821akeddi.html

Nincs szükség az amerikai katonák létszámának növelésére - jelentette ki Rumsfeld, aki mindamellett együtt szükségesnek nevezte, hogy minél előbb és a lehető leghatékonyabban vonják be a békefenntartást, illetve a biztonság megszilárdítását, a rend fenntartását célzó erőfeszítésekbe az iraki hadsereget, illetve rendőrséget. A védelmi miniszter utalt Powell külügyminiszter néhány órával korábban az ENSZ-ben elhangzott kijelentésére, s nem zárta ki, hogy a békefenntartásban az eddigieken kívül más országok is részt vesznek majd. Ennek lehetséges formáival kapcsolatban azonban nem bocsátkozott részletekbe.

Rumsfeld rendkívül jelentősnek nevezte, hogy az amerikai erők elfogták Ali Haszan al-Madzsíd tábornokot, akit Vegyi Ali néven ismernek, de a foglyul ejtés körülményeit sem ő, sem Abizaid nem ismertette. A védelmi miniszter hangoztatta, hogy az amerikai erők továbbra is nagy erőfeszítéseket tesznek a megbuktatott diktátor, Szaddám Huszein kézre kerítésére, de kerülte azokat a korábbi, gyakran használt kijelentéseket, amelyek szerint az iraki rezsim volt vezetőjének elfogása napok vagy órák kérdése lenne.

A védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok fokozni kívánja a terrorizmus elleni harcot. Rumsfeld utalt arra, hogy az erősödő fenyegetés nyomán Irakban az eddigi taktika némi megváltoztatására van szükség, ezt azonban nem részletezte.

A brit külügyminiszter szerint az Irakban folyó katonai műveletek irányítását továbbra is az Egyesült Államoknak kell ellátnia. Jack Straw a bagdadi ENSZ-központ ellen kedden végrehajtott merényletet a nemzetek közössége és különösen az iraki nép elleni támadásnak minősítette a világszervezet New York-i székházában csütörtökön tett látogatásán. Straw aláhúzta, hogy az Irakban folyó katonai műveletek irányításának összehangoltnak kell lennie. Mivel a legtöbb katonát az Egyesült Államok vezényelte ki, a hatékonyság szempontja azt diktálja, hogy a parancsnokság amerikai kézben összpontosuljon - mondta. A miniszter szükségesnek nevezte az ENSZ iraki mandátumának megerősítését. Részletek említése nélkül mindössze annyit mondott, hogy London és Washington keresi a feladatok összehangolásának más módozatait az ENSZ-szel, csakúgy mint a nemzetek közösségének bevonását Irak újjáépítésébe.

A Biztonsági Tanács csütörtök délután áttekintette a nemzetközi közösség iraki szerepvállalásának növelését lehetővé tevő eszközöket, ideértve egy újabb határozat esetleges elfogadását. Határozati javaslat azonban még nem készült el, a testület 15 tagja csak általánosságban, főbb vonalakban tekintette át a lehetőségeket.

A BT ülésén Michel Duclos, Franciaország ENSZ-nagykövete az Irakot irányító átmeneti hatóság részéről nagyobb átláthatóságot kért politikai, gazdasági és pénzügyi téren, emellett szorgalmazta az ENSZ szerepének növelését és az Irakot megszálló katonai erők kivonási menetrendjének felállítását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!