Fenyegetőznek a tárgyalók a koreai atomvitában

Vágólapra másolva!
Nem hivatalos tárgyalásokat kezdett az Egyesült Államok és Észak-Korea küldöttsége az észak-koreai atomprogramról rendezett pekingi hatoldalú találkozó második napján. Szakértők szerint a tárgyaló feleket az oldott hangulat ellenére egyelőre kölcsönös bizalmatlanság jellemzi. A tárgyalásokon részt vevő delegációk szerint, ha Amerika és Észak-Korea nem adja fel eddigi merev álláspontját, a találkozó aligha lesz sikeres. A folyamatban lévő tárgyalások ellenére a Bush-kormány továbbra is háborúval fenyegeti Észak-Koreát. Az USA a tárgyalásokkal egy időben kezdett hadgyakorlatot a térségben.
Vágólapra másolva!
Észak-Korea kész tárgyalni/nagyvilag/20030801eszakkorea.html

Továbbra is zárt ajtók mögött tárgyalnak Pekingben az észak-koreai atomfegyverkezésről Észak- és Dél-Korea, az Egyesült Államok, Oroszország, Japán, valamint a házigazda Kína küldöttei. A delegációk szerint egyelőre kölcsönös bizalmatlanság uralkodik a hatoldalú tárgyalóasztalnál. Észak-Korea továbbra sem hajlandó nemzetközi megfigyelőket beengedni az országba. Ugyanakkor az Egyesült Államok addig nem hajlandó garantálni az ország biztonságát, amíg Észak-Korea nem enged betekintést atomprogramjába.

Nem hivatalos tárgyalások

Li Dzsao-sing kínai külügyminiszter ennek ellenére komoly sikerként értékeli, hogy csütörtökön, a tárgyalások második napján harmincperces nem hivatalosan tárgyalt Kim Dzsong Il észak-koreai elnök és az Egyesült Államokat képviselő James Kelly. Kelly később a BBC News-nak cáfolta, hogy az USA és Észak-Korea különtárgyalásokba kezdett volna.

Alekszander Loszjukov, az orosz delegáció vezetője szerint elsősorban az hátráltatja az álláspontok közeledését, hogy Észak-Korea és az Egyesült Államok nem hajlandó eltérni a tárgyalások megkezdése előtti álláspontjától. Kim Dzsong Il a tárgyalások első napján kijelentette: országa számára a halállal egyenértékű, ha fel kell adnia atomprogramját. A Korean News észak-koreai hírügynökség szerint az USA feltételei teljesíthetetlenek. Észak-Korea garanciát követel az USA-tól, hogy nem indít támadást.

Amerika fenyeget

A CNN értesülései szerint a Bush-kormányzat továbbra is úgy gondolja, hogy ha a tárgyalások sikertelenül zárulnak, más eszközökkel kényszerítik majd Észak-Koreát atomprogramjának befejezésére. Erre enged következtetni az is, hogy a tárgyalásokkal egy időben amerikai-ausztrál közös hadgyakorlat kezdődött a térségben. Az amerikai haditengerészet olyan hajók elfogására készíti fel egységeit, melyek tömegpusztító fegyvereket hordozhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről