Peking új ENSZ-határozatot sürget Irakról

Vágólapra másolva!
Mielőbb új ENSZ-határozatot sürgetett pénteken Irakról a kínai külügyminisztérium, hangsúlyozva, hogy a kínai diplomácia alaposan tanulmányozza az Irakban állomásozó külföldi erők többnemzetiségűvé tételét célzó amerikai tervezetet.
Vágólapra másolva!

A világszervezetnek alapvető szerepet kell játszania az iraki biztonsági helyzet javításában, Irak szuverenitásának helyreállításában, az ország újjáépítésének felgyorsításában - hangsúlyozta Kung Csüan kínai külügyi szóvivő, akit az Új Kína hírügynökség idézett.

A szóvivő nem beszélt arról, hogy a pekingi vezetés első olvasásra hogyan viszonyul az ENSZ Biztonsági Tanácsában köröztetett tervezethez. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Kína véleménye szerint a tervezetet átfogó vitára kell bocsátani minden érintett fél részvételével, ami remélhetőleg hozzájárul a konszenzus mielőbbi kialakításához.

Kína, a Biztonsági Tanács egyik állandó tagja ellenezte az Irak elleni amerikai katonai akciót, bírálatait azonban meglehetősen mérsékelt hangnemben fogalmazta meg. Franciaország és Németország, amelyek annak idején a legélesebben szembehelyezkedtek az Egyesült Államok iraki offenzívájával, az elmúlt napokban egymás után jelentették be, hogy elégedetlenek az amerikai tervezettel, mivel az az iraki rendezésben a kívánatosnál jóval kisebb szerepet szán a világszervezetnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!