A ChatGPT atyja 10 millárdért vett luxusházat, de nagyon átverték

lakásfelújítás házfelújítás felújítás barkácsolás építőipar körfűrész szerszám renovation construction work
Fotó: Annie Gray / Unsplash
Vágólapra másolva!
Újabb milliárdokba kerülhet, mire lakható lesz. Botrányosan dolgoztak az újépítésű ház kivitelezői.
Vágólapra másolva!

Techipari nagyágyú emberhez méltóan Sam Altman sem filléreskedett a házvásárláskor, a ChatGPT chatbotról közismert OpenAI vezetője jelenlegi árfolyamon 9,65 milliárd forintnak megfelelő 27 millió dollárért vett 2020 elején egy vadiúj luxusházat San Francisco egyik legfrekventáltabb részén.

ChatGPT OpenAI Sam Altman háza
A ChatGPT atyjának háza gyönyörű, méregdrága és lakhatatlan.

A városra és az öbölre egyaránt néző ház három szintes, összesen 883 négyzetméteres, van benne többek közt a fényt tetőablak módjára beengedő lift, esővízgyűjtő rendszer a vécé lehúzására és öntözésre, plusz hiperdrága medence. A négy férőhelyes garázsába alagút vezet, az autókat pedig meg lehet forgatni egy padlón lévő szerkezettel, hogy ne kelljen kitolatni távozáskor az alagútból.

A mai építőipari állapotoknak megfelelően a több milliárd forintba került házat nem sikerült a beígért legmagasabb minőségi sztenderdek alapján megépíteni, így Sam Altman ügyvédei most kártérítési pert indítottak a Troon Pacific generálkivitelező és egyes alvállalkozói ellen. Állításuk szerint a minél gyorsabb értékesítés érdekében a generálkivitelező megtévesztette a vevőt az ingatlan állapotáról, hozzá nem értő kivitelezőkkel dolgoztatott, közülük egyesek ráadásul egyéni megtorló akciókba kezdtek, mert állításuk szerint nem lettek kifizetve, például eltömték sittel és zsákokkal a szennyvízcsöveket.

Sam Altmannak olyan kellemetlen problémái támadtak eddig, mint például tavaly augusztusban szivárogni kezdett a hiperdrága medencéje, ez nagy területeken penészesedést okozott, a legalsó szinten pedig leázott miatta a gipszkarton mennyezet. 

Az ügyvédek szerint a kivitelezési hibák miatt gyakorlatilag nulláról újra kell építeni a medencét, csak ennek és a járulékos munkák költségét négymillió dollárra, olyan 1,43 milliárd forintra taksálják.

Ezen túlmenően nem szolgált Sam Altman megelégedésére, hogy egy be nem csatlakoztatott fürdőszobai szennyvízcső miatt szennyvíz került a földre, az öntözőrendszer számos ponton szivárog, a tetőablak+lift kombináció pedig beázik, mikor elered az eső.

Nem ez az első panasz Troon Pacific generálkivitelező üzleti gyakorlataira. Májusban arra kötelezték egy elveszített kártérítési perben, hogy fizessen vissza 50 millió dollárt a befektetőinek, miután sosem készült el San Franciscóban egy felújítási projektje, a befejezése helyett több millió dollárt zsebre tett az érintettek által biztosított tőkéből.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!