A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Grúzia: sugárforrás egy volt szovjet támaszponton

Vágólapra másolva!
A normálisnál ötvenszer nagyobb mértékű sugárzást bocsát ki az a tartály, amelyre a grúz hatóságok egy volt szovjet katonai támaszponton bukkantak.
Vágólapra másolva!

Levan Gogua, a grúz egészségügyi minisztérium nukleáris biztonságért felelős részlegének helyettes vezetője közölte, hogy a grúz fővárostól, Tbiliszitől 25 kilométerre délnyugatra lévő Tetri-Ckaróban hétfőn sugárzásmérő készüléket találtak, amelyben rádium-226 izotóp volt.

A berendezésre a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) támogatásával végzett, a különböző sugárzó anyagok felkutatását célzó vizsgálat keretében bukkantak. Az elmúlt három évben végzett kutatások eredményeképpen eddig 251 ilyen eszközt találtak Grúziában a különböző katonai bázisokon, ebből 59 esetben a sugárzó anyag a levegővel érintkezett.

A múlt hónapban a grúz hatóságok közölték, hogy az ENSZ engedélyével folyó vizsgálatok során eltűnt sugárzó anyagot tartalmazó áramfejlesztőket keresnek, különösen tekintettel két, stroncium-90 izotópot tartalmazó generátorra.

Az AP tudósításában megírta, hogy az Egyesült Államok idén nyáron közölte: világszerte több ezer ilyen berendezést elvesztettek, elloptak vagy elhagytak. Az amerikai kongresszus egyik jelentése szerint a legtöbbet Oroszország vidéki területein. Bár a berendezések kis mennyiségben tartalmaznak radioaktív izotópot, szakértők arra figyelmeztetnek, hogy néhány darabból már lehet úgynevezett piszkos bombát készíteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!