Németország: csúszik az autópályadíj bevezetése

Vágólapra másolva!
Manfred Stolpe német közlekedési miniszter visszautasítja a lemondását sürgető hangokat, amelyek azért válnak egyre gyakoribbá, mert bizonytalan, hogy Németország autópályáin elkezdhetik-e november 2-án szedni a kamionosoktól a pályahasználati díjat. Új időpont is szóba kerül már: január 2.
Vágólapra másolva!

A politika elvégezte feladatát, most már a műszaki megvalósítást vállaló cégeké a felelősség. Műszaki partnereink jó hírneve is múlik azon, hogy betartják-e a novemberi határidőt - közölte Stolpe egy keddi nyilatkozatában.

Németországban eredetileg augusztus végén vezették volna be az autópályadíjat, de műszaki nehézségek miatt új időpontot tűztek ki: november 2-át. Augusztus végén próbaidőszakot indítottak be, amely eddig nem oszlatta el az elektronikus számlálórendszer megbízhatósága iránt táplált kételyeket.

Maga Stolpe is ötven-ötven százalék esélyt ad arra, hogy november 2-án beindulhat-e a díjfizetési rendszer, amely a 12 tonnánál nehezebb kamionokat érintené, németeket és külföldieket egyaránt. Kezdetben kilométerenként átlagosan 12,4 eurócent pályahasználati díjjal számolnak.

A start elhalasztása január 2-ra legkevesebb 650 millió euró betervezett bevételtől fosztaná meg az államháztartást.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről