Japán elhalasztja az iraki szerepvállalását

Vágólapra másolva!
Japán a romló iraki biztonsági helyzet miatt elhalasztja katonák küldéseit az amerikaiak által vezetett koalícióba. Az ottani közvélemény az iraki szerepvállalás  ellen fordult, ráadásul az ezer japán katona pont abba a városba ment volna békét teremteni, ahol szerdán kéttucatnyi halottat követelő robbantás történt.
Vágólapra másolva!

Tokió korábban azt remélte, hogy az első csapataikat az év végéig felállítja, és Irakba küldi, de most túl bizonytalannak találja az ottani feltételeket - írja a BBCNewas. A japán döntést megelőzte egy véres merénylet, melyben 27 ember vesztette életét, mikor dél-iraki Násziríjában felrobbantották az olasz csendőrség főhadiszállását. A japán csapatokat éppen a véres szerdai merénylet színhelyére, Násziríjába tervezték telepíteni.

Japánban verhetetlenek a liberálisok/nagyvilag/20031109japanban.html

A japán parlament még júliusban szavazta meg egy ezer fős haderő Irakba küldését. Azóta a biztonsági helyzet romlásával az aggodalmaskodó japán közvélemény az iraki szerepvállalás ellen fordult. A múlt hétvégi választáson a japán katonák irakba küldését ellenző ellenzéki Demokrata Párt nem véletlenül erősödött meg.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!