Csökkenti a terrorkészültséget Amerika

Vágólapra másolva!
Sárga, azaz emelt fokozatúra csökkenti az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma a terrorellenes készültséget. A készültséget karácsony előtt emelték az ötfokozatú skála negyedik, vagyis magas szintjére. A készültségcsökkentés nem vonatkozik minden területre: a fontos nagyvárosokban, atomlétesítményekben és a légi közlekedésben továbbra is a narancs, azaz magas a terrorellenes készültségi szint.
Vágólapra másolva!
Az USA egy fokkal emelte az éberségi fokozatot/nagyvilag/20031221azusa.html

Amerikában pénteken csökkentik a terrorellenes készültség szintjét. A Belbiztonsági Minisztérium ötös skáláján a negyedik narancs, vagyis magas szintűről a harmadik, sárga, azaz emelt szintűre csökkentik a készültséget. A minisztérium nem adott tájékoztatást, hogy mi adott okot a készültségi szint csökkentésére - tudósít a BBC News.

Washingtoni sajtóértekezletén Tom Ridge belbiztonsági miniszter közölte, hogy a készültség csökkentése ellenére érvényben marad a repülésbiztonsági intézkedések szigorítása. "Még mindig aggódunk a folytatódó fenyegetések miatt, a vészhelyzet azonban csökkent. Az ünnepek és a nagy társasági összejövetelek elmúltával úgy döntöttünk, hogy sárgára csökkentjük a készültség szintjét" - mondta Ridge.

A csökkentés ezért nem vonatkozik az Egyesült Államok összes területére. Egyes létesítmények: például a repülőterek, kikötők, cvalamint az atomerőművek továbbra is magas szintű készültségben maradnak. Ugyanígy nem csökkentik a készültséget az olyan kulcsfontosságú nagyvárosokban, mint például New York, Washington vagy Las Vegas - írja a CNN.

A minisztérium honlapján ötfokozatú skála jelzi a terrorellenes készültséget. A skála legalacsonyabb fokozata a zöld, vagyis alacsony készültség. Ezt követi a kék, amely fokozott őrizetet jelent. A ma életbe léptetett sárga emelt, míg az ezt követő narancs magas szintű készültséget jelent. A legmagasabb a piros fokozat, ez esetben bármikor bekövetkezhet a támadás.

A készültséget 2003. december 21-én emelték magas szintűre, ugyanis amerikai hírszerzési források állítása szerint "megbízható forrásból arról értesültek, hogy az al-Kaida terrorszervezet a 2001. szeptember 11-ihez hasonló, vagy annál nagyobb terrortámadásokra készül" az ünnepek alatt.

Az Egyesült Államok azóta több ízben szigorította az érvényben lévő biztonsági intézkedéseket: szilveszter éjszakáján például katonai járőrök cirkáltak New Yorkban, Las Vegasban pedig mesterlövészek védték az ünneplőket. A terrorfenyegetés miatt több, Amerikába induló járatot is töröltek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről