A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
HUNMagyarország
14:00VízilabdaMagyarország-Ausztrália
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Franciaország
NyílNyíl

Az amerikaiak használják az incirliki légibázist

Vágólapra másolva!
Az amerikai hadsereg elkezdte használni Törökország incirliki légitámaszpontját az Irakban állomásozó amerikai katonák nagy létszámban történő cseréjéhez - közölte egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő vasárnap.
Vágólapra másolva!

Az illetékes elmondta, hogy a kétoldalú tárgyalások eredményeként az amerikai hadsereg nemrégiben kezdte el használni a dél-anatóliai bázist az Irakban állomásozó amerikai katonák hazaszállításához, és a tervek szerint a következő hónapokban nagy létszámban utaznak át Incirliken az Egyesült Államokba visszatérő katonák.

Török forrásból az AP nem tudta megerősíteni ezt a hírt. Tayyip Recep Erdogan török miniszterelnök vasárnap nem volt hajlandó kommentálni az ügyet, mindössze annyit mondott, hogy a török fegyveres erők a megfelelő időben közleményt tesznek közzé. Az amerikai hadvezetés arra készül, hogy a következő hónapokban mintegy 130 ezer katonát vezényel haza Irakból. Helyüket megközelítőleg 110 ezer fős, mozgékonyabb és nehéz fegyverzettel kevésbé felszerelt amerikai kontingens veszi át.

A tömeges csapatcseréhez nemcsak az Iraktól egy órányi repülőútra fekvő incirliki bázist, hanem katari támaszpontokat és németországi légibázisokat is igénybe vesznek. Bahreini, katari és spanyolországi bázisok is szóba jöhetnek a művelet lebonyolításához.

Az incirliki légibázis használatának engedélyezése újabb jele annak, hogy javulnak a két NATO-tagállam kapcsolatai, amelyek az iraki háború miatti nézeteltérések nyomán feszültté váltak. Tavaly márciusban a török parlament elutasította, hogy az ország területéről amerikai csapatok, repülőgépek vagy helikopterek indulhassanak harcba a szomszédos Irak ellen, ami meghiúsította az észak-iraki front megnyitására irányuló amerikai elképzeléseket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!