Újabb vegyi támadás terveit leplezték le a britek

Vágólapra másolva!
Az amerikai és a brit titkosszolgálat egy olyan terrorista összeesküvést leplezett le, amelyben maró vegyi anyaggal felszerelt pokolgépet robbantottak volna fel az elkövetők Nagy-Britanniában.
Vágólapra másolva!

Terrorista összeesküvést leplezett le az amerikai és a brit titkosszolgálat. A merénylők egy olyan vegyi anyagokat tartalmazó pokolgépet akartak felrobbantani Nagy-Britanniában, amelybe ozmium-tetroxidot kevertek. A főleg kémiai kísérleteknél katalizátorként alkalmazott ozmium-tetroxid gáz formában, zárt helyen belélegezve halálos is lehet, de bőrre, szembe kerülve is komoly sérüléseket okozhat. Az összeesküvők a titkosszolgálatok feltételezései szerint azonosultak az al-Kaida céljaival, és brit polgári személyeket akartak megtámadni - jelentette a BBC News.

Az összeesküvést a benne részt vevők egymással való kommunikációjának megfigyelése során leplezték le a titkosszolgálatok. A merénylők az eddigi adatok szerint azonban még nem szerezték be a kérdéses vegyi anyagot. A tervezett támadás helye feltehetően olyan zárt hely lett volna, ahol sok ember fordul meg.

A brit hatóságok a márciusi madridi merényletek óta magas készültségi fokozatban vannak, a londoni rendőr-főfelügyelő szerint elkerülhetetlen a főváros elleni terrortámadás.

A brit hatóságok már tavaly novemberben is lelepleztek egy hasonló támadást tervező csoportot. Akkor 500 kilogrammnyi saponin nevű, természetes és szintetikus úton egyaránt előállítható mérget próbáltak beszerezni a terroristák.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!