Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Sofőröket és henteseket várnak Hollandiába

Vágólapra másolva!
Az új tagállamokból érkező gépkocsivezetők, vágóhídi hentesek, röntgenasszisztensek és folyami hajókon dolgozó matrózok jó eséllyel munkát kaphatnak Hollandiában az EU május elsejei bővítése után - jelentette be pénteken a holland munkavállalási központ.
Vágólapra másolva!

Hollandia több más uniós tagállamhoz hasonlóan átmenetileg bezárta munkaerőpiacát az új tagállamok munkavállalói előtt. A munkaügyi központ azonban néhány szakmában kivételt biztosít: a hiányszakmákban gyorsított eljárással munkavállalási engedélyhez juttat külföldi munkavállalókat.

"Ezekre az állásokra nem könnyű holland alkalmazottat találni, ezért ezekben a szektorokban helyet talál magának az új tagállamokból érkező szakképzett munkaerő" - olvasható a hivatal közleményében.

Az engedélyre vonatkozó kérelem hivatali átfutási ideje maximum két hét. Egyelőre május elsejétől kezdődően három hónapig lesz érvényben ez az intézkedés, de a hivatal ezt meghosszabbíthatja.

Jelenleg mintegy 10 ezer kelet-európai dolgozik Hollandiában, hivatalos becslések szerint a határok megnyíltával az új tagállamokból érkező munkavállalók száma megkétszereződne.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről