Két halott bászrai kikötőtámadásban

Vágólapra másolva!
Két haditengerész meghalt, öt másik megsebesült, amikor öngyilkos merénylők támadást intéztek a dél-iraki Bászra kőolajkikötője ellen. Az iraki olajexport szinte teljes egészében a bászrai olajkikötőtől függ.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos merénylők támadást intéztek szombat este a dél-iraki Bászra olajkikötője ellen. A támadásban életét vesztette az amerikai vezetésű koalíció két haditengerésze. A tengerészek haláláról a Bahreinben állomásozó amerikai ötödik flotta szóvivője számolt be, hozzátéve, hogy öt másik tengerész megsebesült a robbantásos merényletben. A flotta közleményében mindazonáltal csak négy sebesültről számolt be.

A brit védelmi minisztérium szóvivője Londonban közölte, hogy a támadások nem rongálták meg a bászrai terminált.

Újabb jelentések szerint a merénylők három hajóval követték el a - jelek szerint összehangolt - támadásokat. Brit katonai szóvivők és iraki tisztségviselők közlése szerint két naszád a terminál mellett horgonyzó egyik tartályhajó közelében robbant fel. A harmadik vízi járművet a koalíció egy hajója elfogta, amint az a tiltott zóna felé közeledett. A koalíciós erők tengerészei felmentek a naszád fedélzetére; a hajó ezt követően robbant fel.

A szombat esti akció volt a tengerről indított első támadás iraki olajipari létesítmények ellen azóta, hogy az amerikai vezetésű szövetségesek tavaly márciusban háborút indítottak az arab ország ellen, majd megszállták. Iraki ellenállók rendszeresen szabotázsakciókat, robbantásokat hajtanak végre Irak szárazföldi olajvezetékei ellen, időről időre megbénítva a nyersolaj szárazföldön történő exportját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről