Keményen odacsapott az USA Fallúdzsában

Vágólapra másolva!
A föld is beleremegett, amikor egyik leghevesebb támadását intézte az amerikai hadsereg a fegyveres ellenállókkal zsúfolt iraki Fallúdzsa ellen. Egy AC-130-as csatagép az ellenállók feltételezett állásait támadta szerdára virradó éjjel, a szemtanúk percenként tíz robbanásról számoltak be. Az akciónak állítólag százak estek áldozatul.
Vágólapra másolva!

Egy szemtanú szerint a föld is beleremegett, amikor szerdára virradó éjjel, amikor egy amerikai támadásban percenként tíz robbanás rázta meg a várost. Az amerikai hadsereg az eddigi legkeményebb fallúdzsai akciójában egy AC-130-as csatarepülőgép szórta meg aknákkal és ágyútűzzel az ellenálló fegyveresek feltételezett állásait, és fegyverraktárait. A gépről egyszerre 20-25-ös sorozatokat adtak le. A várost a robbanások és a tűz fénye világította be éjszaka, miközben 70 mecset Korán-idézeteket sugárzott hangszóróiból.

A támadásban állítólag több száz ember vesztette életét. Az iraki szunnita ellenállás egyik tűzfészkének tartott városban eredetileg közösen járőröztek volna az amerikaiak és az irakiak, ám a fallúdzsai krízis békés megoldásának terve a hétfői összecsapások miatt dugába dőlt.

Az amerikai hadsereg szerint az ellenállók megtámadták a várostól északra lévő állásaikat, és a saját akciójuk védelmi jellegű volt - írja a BBC News. Az amerikai támadás nem sokkal azután indult, hogy lejárt az utolsó határidő, amelyet a városban rejtőző fegyvereseknek adtak, hogy szolgáltassák be fegyvereiket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!