Soha nem fizettek annyit egy dinoszaurusz csontvázáért, mint most New Yorkban

Vágólapra másolva!
Rekordáron, 45 millió dollárért, azaz 16 milliárd forintért kelt el egy 160 millió éves sztegoszaurusz csontváza egy New York-i árverésen.
Vágólapra másolva!

Korábban már megírtuk, hogy elárverezik egy sztegoszaurusz csaknem teljesen fennmaradt 161 millió éves megkövesedett csontvázát New Yorkban. A Sotheby's árverési ház szerdán közölte, hogy rekordáron, 45 millió dollárért azaz 16 milliárd forintért kelt el a csontváz. 

Hét licitáló versenyzett körülbelül negyed órán keresztül,

végül egy magát megnevezni nem kívánó személy nyert 44,6 millió dolláros ajánlatával. Ennél többet még sohasem fizettek ki árverésen eladott sztregoszaurusz-csontvázért. Az aukciósház úgy fogalmazott, legfeljebb hatmillió dolláros (2,1 milliárd forintos) eladási árra számítottak. 

A vásárló egy amerikai múzeumnak szeretné kölcsönadni a csontvázat.

A nyolc méter hosszú és majdnem 3,5 méter magas, jó állapotban lévő sztegoszaurusz-csontvázat, amely az Apex nevet kapta, 2022-ben találták Colorado államban Dinosaur település térségében. A teljes csontvázat 2023 októberéig ásták ki.  

A sztegoszaurusz a hátán kitüremkedő csonttarajok és faroktüskéi miatt az egyik legkönnyebben felismerhető dinoszaurusz.

Bár szakértők szerint a sztegoszauruszok veszedelmes faroktüskéiket harcra használták, ezen a példányon nem láthatók ennek jelei, bár találtak ízületi porckopásra (artrózis) utaló bizonyítékot, ami arra utal, hogy Apex magas kort érhetett el.

Tavaly arról számoltunk be, hogy egy T-rex csontvázát 5,5 millió svájci frankért (2 milliárd forintért) árverezték el, míg októberben 355 millió forintnak megfelelő összeget adtak egy camptoszauruszért.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!