A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Felelősséget vállal a kínzásokért az amerikai főparancsnok

Vágólapra másolva!
Felelősséget vállal az iraki foglyok kínzásáért John Abizaid, az országot megszállva tartó amerikai erők főparancsnoka. A parancsnok kijelentette, hogy a kínzások csupán elszigetelt akciók voltak. Ugyanakkor az amerikaiak válaszul asz-Szadr radikális síita vezető azon felszólítására, hogy a síiták fokozzák az ellenállást, kijelentették, hogy igyekszenek tiszteletben tartani a síiták szent helyeit akcióik során. A szövetségesek hétfőn jelentették be, hogy egy merénylet miatt mintegy negyedével csökkent az iraki olajkivitel.
Vágólapra másolva!

Felelősséget vállalt az iraki foglyok kínzásáért hétfőn John Abizaid tábornok, az amerikai középső parancsnokság (Centcom) vezetője. Abizaid a bahreini el-Manámában tartott sajtókonferencián kijelentette: Afganisztántól Kenyáig felelős mindazért, ami a körzetében történik. Ugyanakkor úgy vélekedett, hogy az iraki foglyok fizikai és lelki kínzásai "elszigetelt akciók" csupán, és nem tekinthetők általános jelenségnek, ellentétben az erről szóló sajtójelentésekkel.

Abizaid közölte: az amerikai haderők mindent megtesznek azért, hogy ne támadják meg azokat az iszlám szent helyeket, ahol Muktada asz-Szadr iraki síita radikális vallási vezető elbarikádozta magát, de figyelmeztetett, hogy türelmük nem tart örökké.

Közben Mark Kimmitt, az Irakot megszálló amerikai erők szóvivője Bagdadban újságírók előtt bejelentette: harmincöt, Szadrral kapcsolatban álló síita fegyverest öltek meg Bagdad Szadrváros nevű síita negyedében hétfőre virradóra történt összecsapásokban az amerikai egységek. A harcokban lerombolták Szadr helyi irodáját is.

Bagdadi rendőri bejelentés szerint aknalövedék gyújtott fel az iraki főváros dél-nyugati részén egy áramelosztó központot. Egyelőre nem tudni, hogy szabotázsakció történt-e vagy baleset. Ugyancsak hétfőn jelentették be, hogy muzulmán szélsőségesek szombaton pokolgépet robbantottak a Bászrától 50 kilométerre délre fekvő Fáó olajvezetéke alatt, s a magasba törő lángokat mindeddig nem sikerült eloltani. A robbanás a vezeték egy hatméteres szakaszát rongálta meg, mintegy 25 százalékkal, napi 450 ezer hordóval csökkentve az iraki olajkivitelt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!