A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Milliárdos rabláskísérlet a Heathrow-n

Vágólapra másolva!
Forintban kifejezve milliárdokat ért az a zsákmány, melyet csaknem sikerült egy brit rablóbandának megszereznie a londoni Heathrow repülőtéren. A társaság egy kisbusszal törte át egy raktár ajtaját, ahol 40 millió font értékű aranyat és készpénzt zsákmányoltak, ám a Scotland Yard speciális egysége már várta őket a kijáratnál. Hat embert elkaptak a hétfős bandából, a még szökésben lévő tagot keresik.
Vágólapra másolva!

Több tízmillió font értékű aranyrúd és készpénz elrablását akadályozta meg hétfőn a londoni Heathrow repülőtéren a Scotland Yard. A rendőrség hétfő délutáni bejelentése szerint a rajtaütés során őrizetbe vett hét bűnöző és egy elmenekült társuk összesen 40 millió font (15 milliárd forint) értéket készült elrabolni a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőterének egyik logisztikai és raktározó cége, a Swissport Cargo helyi lerakatából. A rajtaütésben a Scotland Yard szervezett bűnözési elleni különleges ügyosztálya - a Flying Squad - száz felfegyverzett rendőre vett részt.

A krimibe illő rablási kísérlet kora délben kezdődött, amikor a banda egy fehér Ford Transit kisbusszal, hátramenetben áttörte a repülőtér külterületén - vagyis az emelt szintű terrorkészültség által nem érintett részen - lévő raktárépület fémredőnyét. A személyzetet lőfegyverekkel és késekkel a raktár értékőrzőjének felnyitására kényszerítették, és itt találták meg a hatalmas mennyiségű aranyat és készpénzt.

Nem tudták azonban, hogy a Flying Squad emberei már várják őket a kijáratnál, és amikor a Ford kisbusz feltűnt, a rendőrök kilőtték a jármű kerekeit. A helyszínen hat személyt vettek őrizetbe, de a banda két tagjának sikerült eltérítenie egy kisteherautót, amelynek vezetőjét arra kényszerítették, hogy vigye ki őket a raktár külső körletéből. A sofőrnek nem esett baja; a két rabló egy idő után futva menekült tovább. A Scotland Yard délutáni tájékoztatása szerint egyiküket már elfogták; másikuk után folyik a hajtóvadászat.

A rendőrségi akció irányítója, Barry Philips főfelügyelő szerint ez lett volna minden idők egyik legnagyobb nagy-britanniai rablása, ha sikerült volna végrehajtani. Az akcióra a bűnszövetkezet már jó ideje és alaposan készült, de "a Flying Squad mindig egy lépéssel előttük járt" - mondta Philips.

A brit kriminalisztika történetének eddigi legnagyobb értékű rablását szintén a Heathrow-n követték el, több mint húsz éve. A repülőtér melletti Brinks Mat értékőrző raktárépületből 1983 novemberében 6800, összesen 3 tonna súlyú aranyrudat vittek el 26 millió - akkori - font értékben a rablók, akik előzőleg összeverték és megkötözték, majd benzinnel le is locsolták az őröket.

A banda több tagja később - részben más bűncselekményekért - hosszú börtönbüntetéseket kapott, de az arany jelentős része azóta sem került elő. Szakértői vélemények szerint a társaság el nem fogott tagjainak valószínűleg sikerült a rablott aranyrudakat valahogy értékesíteniük a legális nemesfém-kereskedelemben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!