Több száz áldozata volt a pedofil anglikánoknak

Vágólapra másolva!
Ausztrália déli részén az anglikán egyház több tagja évtizedeken át erőszakolt meg gyerekeket. A hétvégén kilenc személyt vettek őrizetbe a rendőrök, ketten közülük korábban papok voltak. Tavaly lemondásra kényszerült az angol királynő ausztráliai főkormányzója is, aki püspökként eltussolta az egyház botrányát. A rendőrség eddig 217 áldozatról tud, de számuk várhatóan tovább növekedik majd.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt ötven évben összesen több száz tizenéves gyereket erőszakoltak meg a dél-ausztráliai anglikán egyházhoz kapcsolódó személyek. Gyerektáborokban, árvaházakban, kirándulásokon történtek általában a pedofil bűncselekmények. Az ausztrál rendőrség külön szervezetet hozott létre a bűnügyek felgöngyölítésére. Eddig 217 (azóta már felnőtt) gyermek elleni erőszakot regisztráltak, és további 48 esetben gyanús, hogy szintén erőszak történt. A rendőrség a hétvégén kilenc embert tartóztatott le, köztük ketten az egyház papjai voltak.

A botrányba már belebukott Adelaide város anglikán püspöke, aki a múlt héten lemondásra kényszerült. A püspöknek személyesen nem volt köze a bűncselekményekhez, de felelősnek érezte magát a hivatala alá tartozók cselekedetei miatt is. Az egyház közleményben kért bocsánatot az áldozatoktól.

Az évek óta tartó nyomozás akkor keltette a legnagyobb feltűnést, amikor tavaly májusban lemondásra kényszerült Peter Hollingworth, Ausztrália akkori főkormányzója. (A főkormányzó képviseli II. Erzsébet brit királynőt, Ausztrália államfőjét.) A főkormányzó személyesen ugyan nem volt érintett az ügyben, de évekig volt Brisbane anglikán püspöke, miközben az egyházhoz tartozó személyek ott is elkövettek pedofil bűncselekményeket. Hollingworth ugyan tudott több bejelentésről is, mégsem indított vizsgálatot ezekben az ügyekben.

A nyomozás egyre több papot és más egyházi személyt kevert gyanúba az utóbbi években Ausztráliában. A bűncselekmények 1950 és 2000 között történtek, a gyanúsítottak közül többen már nyugdíjasok.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről